Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος  «άδειασε» τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη για το θέμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για δημοσιονομικούς λόγους, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον κ. Καστανίδη που λίγες ώρες νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, το είχε προαναγγείλει.
 

Ads

Σε δηλώσεις του αργότερα στο «Βήμα», ο κ. Καστανίδης διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει εντός του 2011. Όσο για το ερώτημα τόνισε ότι θα είναι «θέμα αιχμής» και ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί θέμα στο δημοψήφισμα ευρώ ή δραχμή». Ο κ. Καστανίδης είπε επίσης ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με τους όρους που διεξάγονται οι εθνικές εκλογές, αλλά θα στοιχίσει λιγότερα, χωρίς όμως να προσδιορίσει το κόστος.

Μιλώντας στην Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, ο κ. Καστανίδης είπε: «Το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα είναι ερώτημα που αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού εν όψει της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης».

«Ο ελληνικός λαός, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οφείλει να πάρει θέση επί του δημοσιονομικού προβλήματος, μαζί με όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών» είπε ο κ. Καστανίδης.

Ads

Στην ομιλία του στη Βουλή, δεν διευκρίνισε ούτε πότε σχεδιάζεται να γίνει το δημοψήφισμα, ούτε ποιο ακριβώς θα είναι το ερώτημα που θα θέτει και δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να διατυπώσει το συγκεκριμένο ερώτημα, παρά μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο ή τα 2/5 των βουλευτών. «Θα αποτελούσε αντιδεοντολογική κοινοβουλευτική συμπεριφορά εάν προσδιόριζα εγώ επακριβώς το ερώτημα» είπε.

Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν σχεδιάζει δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Δαψεύδει ο κυβερητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ωστόσο, δήλωσε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για δημοσιονομικούς λόγους και ότι προς το παρόν την κυβέρνηση την απασχολεί η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

O εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε τον Καστανίδη να πει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να παραιτηθεί, εάν ο λαός απορρίψει το ερώτημα που θα διατυπωθεί.

«Εδώ η Ελλάδα καταστρέφεται και στην κυβέρνηση τα παιδία παίζει», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης. «Δυστυχώς οι υπουργοί αντί να προχωρούν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα, συνεχίζουν να ψάχνουν άλλοθι σε δημοψηφίσματα», πρόσθεσε.