Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και χαρακτήρισε «ιστορική» τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής που θα ολοκληρωθεί με ευρύτατη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη ψήφο των απόδημων, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συζήτηση μετά την ομιλία του. Μάλιστα ζήτησε να μιλήσει πριν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με αποτέλεσμα να μην ακούσει τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως είθισται.  

Ads

Το γεγονός σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του. «Λυπάμαι που σε μια ιστορική συνεδρίαση όπως την χαρακτήρισε ο κύριος Μητσοτάκης δεν βρίσκει το χρόνο να κάτσει να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να προηγηθεί του Αλέξη Τσίπρα επειδή είχε «ανειλημμένη υποχρεώση» και για την ακρίβεια να δώσει μια συνέντευξη. 

Η αποχώρηση προκάλεσε τα δεικτικά σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Αποφεύγει τον Τσίπρα;», ανέφεραν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας έμμεσα τις προηγούμενες αντιπαραθέσεις στη Βουλή και υπογραμμίζοντας πως πιθανόν να ήθελε να αποφύγει τυχόν νέα αντιπαράθεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι εξελίξεις με τις κινήσεις της Τουρκίας και τη στάση της κυβέρνησης. 

Ads

Όπως υπογράμμισαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν ήταν ο μόνος απών από τη Βουλή». «Ήταν και οι “κύκλοι” του που σχολιάζουν χωρίς να έχουν κάν ακούσει την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή του στην εθνική και συναινετική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Αυτό όμως δε σημαίνει να μην ασκεί το καθήκον του και να μην επισημαίνει λάθη, αρρυθμίες και αντιφάσεις, που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα και πρέπει να διορθωθούν», αναφέρουν και καταλήγουν: 

«Η επίγνωση αυτών ήταν αυτή που οδήγησε τον πρωθυπουργό να σπεύσει να εγκαταλείψει την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του και πριν λάβει το λόγο ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, καταγράφοντας ένα ακόμη κοινοβουλευτικό unfair στο ενεργητικό του και μάλιστα σε μια ιστορική, όπως ο ίδιος δήλωσε, συνεδρίαση».