Την ανάγκη εθνικής γραμμής για τα εθνικά θέματα από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας τονίζει σε αναλυτική του δήλωση ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνάντηση με την οποία ολοκλήρωσε τις επαφές που ξεκίνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, με «φόντο» τα αδιέξοδα που ταλανίζουν το Κίνημα Αλλαγής, επιτείνοντας τη ρευστότητα στον πολιτικό του χώρο.

Ads

«Είναι αδιανόητο, στο εσωτερικό της χώρας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να αποφεύγουν να αναμετρηθούν με τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις εκλογικές τους πελατείες. Τα εθνικά μας θέματα έχουμε χρέος να τα αφήνουμε έξω από τις όποιες κομματικές αντιδικίες. Φοβίες, δεύτερες σκέψεις, αναβλητικότητα και υπολογισμός του πολιτικού κόστους, βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα του Ελληνισμού» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ επεσήμανε ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έχουν εθνικό καθήκον να απελευθερωθούν από τα δεσμά που επιβάλλει η εσωστρεφής μικροπολιτική αντίληψη και με γενναιότητα να υπηρετήσουν μια δυναμική και επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Γ. Παπανδρέου καταλήγει λέγοντας: «Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από μια καθαρή εθνική γραμμή, η οποία ετέθη πρόσφατα υπό αμφισβήτηση με διχαστικές επιπτώσεις στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα».

Ωστόσο, από πηγές της ΝΔ προκύπτει, ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν συμμερίζεται το «πνεύμα» Παπανδρέου. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, επισήμανε στον κ. Παπανδρέου πως την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής τη φέρει αυτονοήτως η κυβέρνηση και του ανέλυσε τις δικές του σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιλογές του κ. Τσίπρα τις οποίες, άλλωστε, έχει διατυπώσει και δημοσίως.

Ads

Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι πρωτοβουλίες Παπανδρέου ξεπερνούν την αφορμή των εθνικών θεμάτων και αφορούν σε ευρύτερες πολιτικές ζυμώσεις. Επίσης βέβαιο είναι, πως αυτές οι πρωτοβουλίες είναι μέρος των αιτιών και των αφορμών του εκνευρισμού στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, γεγονός το οποίο οδήγησε στο «τελεσίγραφο» της Φώφης Γεννηματά προς τις «αποκλίνουσες» συμπεριφορές, με όρους «ως εδώ». Η επιλογή του Γ. Παπανδρέου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έρχεται σε συνέχεια της ανοιχτής δυσφορίας της Φώφης Γεννηματά για τον Σταύρο Θεοδωράκη και την επιλογή του να διαφωνήσει δημόσια με το αίτημα της για «εκλογές εδώ και τώρα» και από τις πρωτοβουλίες Ραγκούση υπέρ της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Παπανδρέου, όμως, με τις πρωτοβουλίες του ανακατεύει και τη Νέα Δημοκρατία.  Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Παπανδρέου, ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί συμβολισμοί και ότι δεν διαμορφώνεται κανένα «κλίμα», θυμίζοντας και την αντίστοιχη συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, την ίδια ώρα, η ΝΔ βοούσε κατά του Παπανδρέου διότι νομιμοποιεί τον Τσίπρα και κατά του Τσίπρα που… νομιμοποιεί τον Παπανδρέου.

Αν και μετά από τη συνάντηση με τον Α. Τσίπρα, το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να χαμηλώσει τους σημειολογικούς τόνους κάνοντας λόγο για απολύτως θεσμικές πρωτοβουλίες που δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση έμμεση ή άμεση έκφραση διαφωνίας με τις επιλογές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, είναι μάλλον δύσκολο να αποφύγει ο πρώην πρωθυπουργός – αν υποτεθεί ότι όντως θέλει να το αποφύγει – τη σημασία του timing αυτής της συνάντησης, η οποία έγινε στον απόηχο του αιτήματος της Φώφης Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα» και την ώρα που ουκ ολίγοι συντροφοί του στο Κίνημα Αλλαγής στοχεύουν με πυρά κατά ριπάς τον Γιάννη Ραγκούση επειδή διοργάνωσε εκδήλωση για «το μέλλον της προοδευτικής παράταξης» και τον διάλογο μεταξύ Κεντροαριστεράς και Αριστεράς.

Είναι προφανές, πως για ένα τμήμα τουλάχιστον, του Κινήματος Αλλαγής οι «ίσες αποστάσεις» δεν σημαίνουν απαραιτήτως και «μη διάλογο».