Έμμεσες ενδοκυβερνητικές αιχμές αναφορικά με το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί άφησε ο Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στο Real fm, σημειώνοντας πως εάν «ένα κράτος έχει όρεξη να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, είναι προφανές ότι μπορεί να το κάνει.

Ads

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με τη  δήλωσή του για το το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι «το αν είναι εφικτή λόγω κυριότητας η πρόταση για μετατροπή του μουσείου σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού, η κυριότητα πάντοτε σε αυτά τα ζητήματα είναι ένα θέμα, απαιτούνται και άδειες για την ίδρυση ιδιωτικών μουσείων. Επομένως αν θέλει κάποιος να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και είναι κράτος και έχει όρεξη να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, είναι προφανές ότι μπορεί να το κάνει. Άρα αυτοί που έσπευσαν να ανακαλύψουν νομικά κωλύματα στα θέματα της ιδιοκτησίας και σε άλλα θέματα σε αυτή την ιδέα, ας το πω έτσι, θα ήθελα να είναι εξίσου νομιμόφρονες και να φροντίζουν τα θέματα με τέτοια νομική επιμέλεια και σε άλλα ζητήματα, όταν πλέον ευθέως αντιτίθενται σε νόμους. Αυτοί που έκαναν όλη αυτή την κριτική, είναι πολύ υπάκουοι στα ζητήματα νομιμότητας όταν αφορούν θέματα να μη θιγεί η Τουρκία, αλλά καθόλου υπάκουοι όταν έχουμε να εφαρμόσουμε στο εσωτερικό τη νομιμότητα. Το λέω για την βαθιά αντίφαση που περιέχει αυτή η κριτική».

Παράλληλα, ανέφερε: «Προφανώς εγώ δεν θα υποδείξω ούτε στον υπουργό Εξωτερικών, ούτε στους αρμόδιους χειριστές του ζητήματος, ούτε στον Πρωθυπουργό ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα. Θέλω όμως να πω το εξής: πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε και να το πούμε και στον λαό, γιατί είναι σημαντική και καθαρή αυτή η συζήτηση, ότι δίπλα και παράλληλα με την προσπάθεια που θα κάνουμε για την διεθνοποίηση αυτών των ζητημάτων, τα οποία πράγματι έχουν και διεθνή χαρακτήρα. Όλα τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, της εφαρμογής των ρητρών και των κανόνων για τον σεβασμό των Ιμίων, της παγκόσμιας ιστορίας και του παγκόσμιου πολιτισμού, όλα αυτά πολύ σωστά έχουν και ένα διεθνές νομικό υπόβαθρο και κάνει εξαιρετικά η Ελλάδα που προσπαθεί και να το αναδείξει αυτό και να το φέρει στο κέντρο των διεθνών fora και των διεθνών οργανισμών και να προξενήσει την αντίδρασή τους. Παρά ταύτα, πρέπει να ξέρουμε ότι στον αιώνα μας ακόμα, το εθνικό κράτος είναι εκείνο που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων».