Ένα από τα βασικά στοιχεία της πλέον πρόσφατης αντιπαράθεσης του στη Βουλή φρόντισε να υπενθυμίσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην «Ώρα του πρωθυπουργού» για τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου».

Ads

Πρόκειται για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, σχετικά με την αναπόφευκτη αύξηση των θανάτων των προσφύγων στο Αιγαίο όσο θα ενισχύονται οι περιπολίες, τις οποίες είχε αμφισβητήσει ο πρωθυπουργός, καλώντας τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τις καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής, κάτι που συνέβη τελικά. 

«Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στεκόσασταν με σταυρωμένα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη! Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά δηλώσεις Πέτσα, που μας λέγατε ότι δεν τις έκανε ποτέ και ότι είμαι ψεύτης κατ’ εξακολούθηση», είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο ψεύτης είσαστε εσείς όχι εγώ! Σήμερα είστε και ψεύτης και δειλός. Ο πραγματικός ηγέτης χαρακτηρίζεται και για το πολιτικό του θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Εσείς δεν παραδεχτήκατε το ατόπημά σας!».

Υπενθυμίζεται πως ο Στέλιος Πέτσας είχε αναφέρει επί λέξει  ότι «ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων, ότι όταν αυξάνουμε τις περιπολίες…. αυξάνει στατιστικά και η πιθανότητα να έχουμε, δυστυχώς, θύματα, όπως αυτό το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες ημέρες».

Σε άλλη δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την αντιμετώπιση της Τουρκίας είχε δηλώσει: «Έχουμε να περπατήσουμε σε μια λεπτή γραμμή. Είναι αυτή η λεπτή γραμμή που καταδικάζει την παραβατικότητα της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Συρία, και από την άλλη έχουμε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Όταν έχεις μια εμπόλεμη περιοχή, έχεις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, τις οποίες θα πρέπει να προσπαθήσεις να τις ελέγξεις με ένα τρόπο που θα είναι προς όφελος των πιο αδύναμων».

Ads

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το προσφυγικό νομοσχέδιο, στα τέλη Οκτωβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δύο δηλώσεις. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Σε αντίθεση με την ευκολία σας να με κατηγορείτε για ψέματα και fake news, εγώ επικαλούμαι δηλώσεις των δικών σας εκπροσώπων και συγκεκριμένα του κυβερνητικού εκπρόσωπου, του κ. Στέλιου Πέτσα. “Περισσότερες περιπολίες σημαίνουν περισσότερα τραγικά συμβάντα”, δήλωσε.  Σας ρωτάμε ευθέως γιατί περισσότερες περιπολίες δεν σημαίνουν περισσότερες διασώσεις, αλλά σημαίνουν περισσότερα τραγικά συμβάντα;». «Αυτή είναι η επικίνδυνη αντίληψη που έχετε» υπογράμμισε ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ (σχετικό απόσπασμα στο 5:50 του βίντεο που ακολουθεί). Σχετικά με τη δεύτερη δήλωση περί «λεπτής γραμμής», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για συμψηφισμό των εθνικών ζητημάτων με το προσφυγικό και υπογράμμισε πως το δόγμα για τον κατευνασμό του Ερντογάν ώστε να μην υπάρξει αύξηση των προσφυγικών ροών «είναι λάθος και επιζήμια εθνικά αντίληψη»

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός σε υψηλούς τόνους αμφισβήτησε ευθέως τη σχετική δήλωση, κάνοντας λόγο για fake news. Κάλεσε μάλιστα επιτακτικά, και με ειρωνικό ύφος, τον κ. Τσίπρα να καταθέσει στα πρακτικά τις επίμαχες δηλώσεις Πέτσα. «Δε θα καταθέσετε τίποτα, γιατί πολύ απλά πάλι ψέματα λέτε» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων εκ μέρους των βουλευτών της ΝΔ. Όπως είπε «δεν υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις». 

Ο ενθουσιασμός των στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν κράτησε πολύ. Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα προσκομίσει άμεσα την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων Πέτσα, επισημαίνοντας πως όταν συμβεί αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δυο επιλογές: «είτε θα ανακαλέσει δημόσια, είτε θα στείλει τον Στέλιο Πέτσα στο σπίτι του».

«Κύριε Μητσοτάκη, ήλπιζα πως δεν θα έχετε τόσο χαμηλό το επίπεδο σήμερα. Θα σας φέρω λοιπόν την απομαγνητοφώνηση όσων είπε ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος και είτε θα βγείτε δημόσια και θα ανακαλέσετε όσα είπατε περί Fake News και ψεμάτων, είτε θα τον οδηγείσετε στο σπίτι του. Δύο επιλογές θα έχετε. Να σταματήσετε λοιπόν αυτή την καραμέλα, εσείς ιδίως, περί ψεμάτων και περί Fake News. Εσείς ιδίως!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Λίγη ώρα αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατέθεσε στα πρακτικά την απομαγνητοφώνηση των επίμαχων δηλώσεων φέρνοντας σε αφόρητα δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Τα βίντεο με τις επίμαχες δηλώσεις του Σ. Πέτσα.