Μία ακόμη επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο, από το Λιμενικό σώμα, κατέγραψε καρέ-καρέ η κάμερα της ΕΡΤ.

Ads

Το ραντάρ του πλωτού «ΛΣ – 150» σε περιπολία εντοπίζει ένα ταχύπλοο σκάφος να κινείται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. ο χειριστής του ραντάρ ενημερώνει τον κυβερνήτη. Σε λίγη ώρα το πλήρωμα πραγματοποιεί νηοψία για το ενδεχόμενο παράνομης μεταφοράς προσφύγων, καθώς τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες «οργιάζουν» στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο. μετά τη νηοψία το σκάφος του λιμενικού συνεχίζει την περιπολία του. Οι βάρκες από την Τουρκία ξεκινάνε η μία μετά την άλλη θα πει στην κάμερα της ΕΡΤ ο κυβερνήτης του σκάφους του λιμενικού.

Το συνεργείο της ΕΡΤ ακολουθεί κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες τους άνδρες του λιμενικού σε μία ακόμη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στην οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας, βόρεια της Λέσβου, το περιπολικό του λιμενικού εντοπίζει μία φουσκωτή βάρκα μήκους μόλις 7 μέτρων, να πλέει ακυβέρνητη με 42 πρόσφυγες. Μόλις θα δουν το πλοιάριο των ελληνικών αρχών θα καλέσουν απεγνωσμένα αλλά και με ανακούφιση σε βοήθεια.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι σοκαριστικές. Ανάμεσα τους βρίσκονται βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι που προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι θα βγουν ζωντανοί από τα κύματα του Αιγαίου.

Ads

Δείτε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ηλία Μαραβά για την ΕΡΤ: