Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει η υπόθεση των «μαϊμού» εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος διέταξε ποινική προκαταρκτική έρευνα προς κάθε κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές θα ελέγξουν όχι μόνο όσους εξέδωσαν τα ψεύτικα πιστοποιητικά, άλλα και εκείνους που τα έλαβαν.

Ads

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το σκάνδαλο φαίνεται να είναι “οικογενειακή υπόθεση”. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοικητική υπάλληλος που αναζητείται ως αυτουργός της απάτης, είναι ένα από τα εννέα παιδιά οικογένειας με καταγωγή από τις Σέρρες. Περισσότεροι από τους 30 σε σύνολο περίπου 44 μαϊμού εμβολιασμών είναι συγγενείς και μέλη της οικογένειάς της, γεγονός που μπορεί να απομακρύνει, τελικά, το ενδεχόμενο ύπαρξης οργανωμένου κυκλώματος πλαστών εμβολιασμών.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμπλοκή μιας νοσηλεύτριας είναι ακούσια, καθώς περιορίζεται στο γεγονός ότι η διοικητική υπάλληλος, εν αγνοία της νοσηλεύτριας, χρησιμοποιούσε το tablet της με τους κωδικούς που είχε αποθηκεύσει.

Θ. Πλεύρης: Πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο

Την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή κυρώσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με αφορμή το περιστατικό στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας.

Ads

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ενεργοποίησε άμεσα τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας και έδωσε άμεσα εντολή στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να διαταχθεί κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και να διαβιβαστεί ο φάκελος στον Εισαγγελέα.

Σε ερώτηση για την αντιστοιχία εμβολιασμών και μονίμων κατοίκων στο εμβολιαστικό κέντρο της Καρδίτσας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι συνολικά στο Κέντρο Υγείας Παλαμά έχουν γίνει 31.000 εμβολιασμοί- δηλαδή έχουν εμβολιαστεί 16.000 πολίτες και με τις δύο δόσεις- και πως η ιδιαιτερότητά του ήταν πως πρόκειται για το μοναδικό κέντρο που είχε εμβόλια της Pfizer και έτσι υπήρχε αυξημένη ζήτηση και από όμορες περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημειώνοντας πως οι καταγγελίες που θα αφορούν πλαστά πιστοποιητικά ή πλαστές βεβαιώσεις νόσησης, με σκοπό την εξαίρεση από το εμβολιασμό, θα ερευνώνται σε βάθος. «Δεν ανέχομαι να κυκλοφορεί κόσμος στο σύστημα υγείας ανεμβολίαστος και να θέτει σε κίνδυνο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Να γνωρίζουν οι υπάλληλοι ότι θα κινούνται οι διαδικασίες για την απόλυσή τους. Επεξεργαζόμαστε μια διάταξη όπου οι διοικητικές κυρώσεις και το πρόστιμο κατά περίπτωση θα είναι τέτοιας φύσης που θα είναι αποτρεπτικά. Το πρόστιμο θα είναι δυσβάσταχτο», σημείωσε χαρακτηριστικά.