Ο συντονιστής διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Κπαραβέλος μιλώντας στο MEGA τοποθετήθηκε σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με την διατήρηση του 50%+1. 

Ads

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε αρχικά ότι «Δεν υπάρχει κανένας γονιός που να θέλει ανοιχτά σχολεία και κλειστά νοσοκομεία. Σήμερα είχαμε 57 εισαγωγές, η σημερινή εφημερία ήταν πολύ δύσκολη. Οι μονάδες είναι καλυμμένες στο 100%, υπάρχουν άρρωστοι, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που προσπαθούμε να τους διαχειριστούμε. Αυτή τη στιγμή, ειλικρινά, δεν κατανοώ τη συζήτηση που έχει προκύψει. Δε ζητήσαμε κλείσιμο των σχολείων, καμίας δραστηριότητας, ζητήσαμε απεγνωσμένα να μείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία».

Στην συνέχεια, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που υποβαθμίζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής τόνισε ότι «Δεν κατανοώ αυτή τη στιγμή ποιοι είναι αυτοί που υποβαθμίζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στα θύματα που έχουμε κάθε μέρα, στους αρρώστους που έχουμε εκτός ΜΕΘ, στην υποβάθμιση των υπολοίπων ασθενειών του Νοσοκομείου και να μην συζητάμε για μία μικρή παράταση των σχολικών διακοπών ώστε να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει και να κρατήσουμε ανοιχτά τα Νοσοκομεία».

Σε ερώτηση που του έγινε για το ότι το μοντέλο στα σχολεία λειτούργησε σωστά αφού δεν είχαμε αύξηση των κρουσμάτων μέχρι τα χριστούγεννα, ο κ. Καπραβέλος απάντησε «Εμείς στην Εντατική αυτό λέμε; Μιλάμε από τον Αύγουστο μήνα ότι ένα σημαντικό κομμάτι της όξυνσης του 4ου κύματος που θρηνήσαμε τόσους νεκρούς το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο και ζητήσαμε για ένα διάστημα να γίνουν και χειμερινές διακοπές στα σχολεία, να σταματήσουν οι θεατές στις αθλητικές εκδηλώσεις, τους συνωστισμού, δεν καταλαβαίνω.

Ads

»Ποιοι είναι αυτοί που συμβιβάστηκαν με τον αριθμό των θανάτων; Ποιοι είναι ευχαριστημένοι; Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ευχαριστημένη η Επιτροπή από τα αποτελέσματα της δραστηριότητας στα σχολεία. Τα σχολεία δεν παίξανε ρόλο στη διασπορά της νόσου και στην πορεία του 4ου κύματος;» .

Τέλος, έκλεισε μιλώντας για το 4ο κύμα και τα λάθη στην διαχείριση της πανδημίας. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Δεν είμαι ευχαριστήμένος από την εξέλιξη του 4ου κύματος, έγιναν πολλά λάθη στη διαχείριση, τραγικά λάθη και καταλήξαμε να έχουμε ένα Νοέμβρη και Δεκέμβρη με πολλούς νεκρούς. Η θνητότητα κανέναν δεν απασχολεί στην Ελλάδα;

»Πώς μπορεί να μειωθεί αυτή η θνητότητα; Επαναλαμβάνω, κανείς Έλληνας πολίτης δεν θέλει κλειστά τα Νοσοκομεία.Αν αυτά τα κρούσματα που βλέπετε μεταφραστούν σε πίεση στο σύστημα υγείας, τη στιγμή που έχουμε ήδη διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η τραγωδία θα είναι ολέθρια».