Απάντηση στις καταγγελίες εις βάρος του επιχειρεί να δώσει ο γγ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης. Σε δηλώσεις του στο Βήμα υποστηρίζει πως οι εν λόγω περιπτώσεις δεν αφορούν πράξεις λαθρεμπορίας, αλλά εκπρόθεσμης ενημέρωσης του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Ads

 
Ο κ. Καπελέρης εκλήθη από τον αναπληρωτή Οικονομικό Εισαγγελέα Σπ.Μουζακίτη να καταθέσει την Παρασκευή ως ύποπτος για διάπραξη αδικήματος. Οι καταγγελίες αφορούν «πάγωμα» είσπραξης προστίμων για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.
 
«Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από το σύστημα “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” και αφορούσαν εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος και όχι πράξη λαθρεμπορίου δεν είχαν διαπιστωθεί μετά από ελέγχους. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό προβλεπόταν γι’ αυτές τις παραβάσεις πρόστιμο πενταπλάσιο της διαφοράς φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης καθώς επίσης και διαγραφή των παραβατών από το σύστημα όταν επαναλαμβανόταν η παράβαση για δεύτερη φορά» υποστηρίζει ο Γιάννης Καπελέρης, μιλώντας στο Βήμα.
 
«Από το σύστημα είχαν διαπιστωθεί 48.000 εκπρόθεσμες καταχωρήσεις που αφορούν πλέον των 3.500 επιχειρήσεων. Οι περιπτώσεις αυτές, μετά από αίτημα των φορέων ζητήθηκε να αντιμετωπιστούν νομοθετικά με ευνοϊκότερες διατάξεις. Η εγκύκλιος που εκδόθηκε έχει να κάνει όχι με τη διαγραφή των προστίμων αλλά με την προσωρινή αναστολή τους ενόψει της έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου» συμπληρώνει.
 
Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια το πρωί της Τετάρτης, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα λαθρεμπορίου. Δυστυχώς πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε ελέφαντες».
 
Η παρέμβαση των οικονομικών Εισαγγελέων με προκαταρκτική εξέταση, είχε ως αφορμή δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Καθημερινή» που έκαναν λόγο για «παραμηχανισμό» εντός του υπουργείου ο οποίος εμπόδιζε ή αδρανοποιούσε την διαδικασία για την είσπραξη των προστίμων που είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων.
 
Τα καταγγελλόμενα στον Τύπο συνέδεαν την δήλωση παραίτησης του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη με την ύπαρξη και δράση του «παραμηχανισμού».
 
Η εφημερίδα παρέθετε και εγκύκλιο που είχε αποστείλει ο κ. Καπελέρης στις αρμόδιες υπηρεσίες ως «εξαιρετικά επείγουσα» τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας την αναστολή της είσπραξης των προστίμων, επικαλούμενος επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.
 
Στο πλαίσιο της έρευνας, που επικεντρώνεται αρχικά στην διάπραξη ή μη του αδικήματος της απιστίας, ο εισαγγελέας κ. Μουζακίτης κάλεσε ως μάρτυρα και ήδη έλαβε κατάθεση από τον κ. Σπινέλη, ο οποίος φέρεται να προσκόμισε στο εισαγγελικό γραφείο έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.
 
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το επίμαχο συνολικό ποσό από τα πρόστιμα φθάνει ή και ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ και αφορά διασταυρώσεις στοιχείων και ελέγχους μέσω του συστήματος «Ήφαιστος» για παραβάσεις νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης.