Είναι ένα φυτό που έχει καταφέρει να έχει ορκισμένους φίλους κι εχθρούς. Ο λόγος για την κάνναβη, το πιο παρεξηγημένο ίσως βότανο, για το οποίο όλοι γνωρίζουν τις επιπτώσεις της ψυχαγωγικής του χρήσης, λίγοι όμως είναι πραγματικά πληροφορημένοι για τις βιομηχανικές του εφαρμογές, αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ads

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν χρήση κάνναβης για να αντιμετωπίσουν ασθένειες, όπως η επιληψία, το Αλτσχάιμερ, το γλαύκωμα, αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και ακόμα κι επάρατες νόσους όπως το Aids και τον καρκίνο. Σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως πχ. στην Ολλανδία, η κάνναβη μάλιστα συνταγογραφείται εδώ και χρόνια ως φαρμακο.  Επιστημονικές μελέτες, άλλωστε, έχουν αποδείξει την θετική επίδραση του φυτού στον ανθρώπινο οργανισμό, με το θέμα όμως στην Ελλάδα να είναι ακόμη ένα μεγάλο ταμπού.

Ένα μεγάλο κίνημα ανθρώπων δίνει εδώ και χρόνια έναν δύσκολο αγώνα, διεκδικώντας το ανθρώπινο δικαίωμα του να είναι υγιείς. Πρόκειται για ασθενείς που εμπιστεύονται την ιατρική κάνναβη ως φάρμακο, την έχουν δοκιμάσει, έχουν δει αποτελέσματα και ζητούν τη νομιμοποίηση της.

Πριν λίγες μέρες, πλήθος εμπειρογνωμόνων, γιατρών, εκπροσώπων δημοσίων αρχών αλλά και διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ακτιβιστών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών συναντήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, σε ένα διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. Σε μία σειρά συζητήσεων με εξαιρετικό ενδιαφέρον, οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις ευκαιρίες και τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη του τομέα της ιατρικής κάνναβης.

Ads

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και δύο Έλληνες ασθενείς, ο Κωνσταντίνος Σύρος και ο Προκόπης Γεωργακόπουλος που μίλησαν στην καρδιά της Ευρώπης αλλά και στο tvxs.gr για την προσωπική τους εμπειρία από τη χρήση ιατρικής κάνναβης, αλλά και ο γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος, που έχει μελετήσει εκτενώς την θεραπευτική χρήση του φυτού.

Μετά από 12 χειρουργεία βρήκα τη θεραπεία μου

Ο Κωνσταντίνος Σύρος ήταν μόλις 17 χρονών, όταν ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα έμελλε να αλλάξει τη ζωή του. Η διάγνωση ήταν εξελκυσμός του βραχιονίου πλέγματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεύρα του αριστερού του χεριού είχαν ξεριζωθεί από τον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα την παράλυση του άκρου του, σε ποσοστό 67%.

Πέρασε τα επόμενα 5 χρόνια στο νοσοκομείο. Μετά από 12 χειρουργεία, σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης, το χέρι του εξακολουθούσε να μην παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. Έχοντας χάσει την όρεξη για ζωή, προσπαθούσε να ζήσει με ένα μόνιμο πόνο που έμοιαζε σαν μια αόρατη «μέγγενη» που συνέθλιβε το χέρι του. Ήταν μια κατάσταση αφόρητη.

Στα 19 του, κι αφού άφησε πίσω του μια περίοδο απομόνωσης, κατά την οποία προσπαθούσε να αποδεχτεί το ατύχημα του, βρέθηκε με μία παρέα φίλων και τυχαία δοκίμασε ένα τσιγάρο κάνναβης για πρώτη φορά στη ζωή του. Τότε ήταν και που για πρώτη φορά επίσης, ένιωσε τους αφόρητους πόνους να υποχωρούν.

Ο Κωνσταντίνος δεν θέλησε ποτέ να έχει καμία απολύτως σχέση με περίεργα κυκλώματα και δοσοληψίες. Έτσι στα 24 του ταξίδεψε στην Ολλανδία, όπου η ιατρική κάνναβη συνταγογραφείται, συμβουλεύτηκε γιατρούς κι επέστρεψε πίσω με τις απαραίτητες γνώσεις στις βαλίτσες του, ώστε να αρχίσει να καλλιεργεί μόνος του –και για αποκλειστική χρήση- το φάρμακο του. Αυτό κάνει μέχρι και σήμερα, που στα 43 του πια, έχοντας στο πλευρό του μία σύζυγο και 4 κορούλες που τον στηρίζουν, έχει μία φυσιολογική ζωή, αφήνοντας πίσω το ατύχημα που τον στιγμάτισε.

Ακούστε τον να διηγείται την ιστορία του:

Όταν όμως ζεις σε μια μικρή κοινωνία, όπως αυτή του Ξυλοκάστρου, το στίγμα μπορεί να σου έρθει ξανά από εκεί που δεν το περιμένεις. Ήταν Αύγουστος του 2013 και ο Κωνσταντίνος βρισκόταν στο περίπτερο του όταν η μία από τις κόρες του άνοιξε την πόρτα του σπιτιού τους και βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν εισαγγελέα και 15 αστυνομικούς. Ήταν ο ίδιος που στη συνέχεια θα έδειχνε στην αστυνομία την κάνναβη που κατείχε, αλλά και θα εξηγούσε στον ανακριτή γιατί την κατείχε, παραθέτοντας μία σειρά ιατρικών γνωματεύσεων αλλά κι επιστημονικών ερευνών που συσχετίζουν τη χρήση του παρεξηγημένου φυτού με την πάθηση του.

Κάπως έτσι, μία ανώνυμη καταγγελία έμπλεξε τον Κωνσταντίνο σε μία δικαστική περιπέτεια, που μέχρι σήμερα δεν έχει τελειώσει. Εκείνος πάντως βλέπει την εξέλιξη αυτή ως μία μεγάλη ευκαιρία τόσο για τον ίδιο όσο και για δεκάδες άλλους ασθενείς, καθώς θα τεθεί υπό την κρίση της Δικαιοσύνης με επιχειρήματα και χωρίς ταμπού, το αν αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα φάρμακο που αποδεδειγμένα τους κάνει καλό ή όχι.

«Για μένα η κάνναβη δεν έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα, είναι το παυσίπονό μου», θα τονίσει.

Και δεν θα σταματησει τον αγώνα για να το αποδείξει:

Έγινα πειραματόζωο, σκέφτηκα να αυτοκτονήσω και μετά ανακάλυψα την κάνναβη

Πάσχει από αθροιστική κεφαλαλγία (cluster headache). Όταν ο Προκόπης Γεωργακόπουλος ήταν 26 χρονών άρχισε να παρουσιάζει έναν πολύ ισχυρό πονοκέφαλο, που επανερχόταν καθημερινά, ξανά και ξανά, και ήταν τέτοιας έντασης που του ήταν αδύνατο ακόμα και να προγραμματίσει τη ζωή του. Στην αρχή νόμιζαν ότι είχε ιγμορίτιδα. Μετά από μεγάλη περιπλάνηση σε γιατρούς κάποιος έκανε την σωστή διάγνωση, ενημερώνοντας τον ότι έχει μία ασθένεια, σπάνια, για την οποία η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, καθώς δεν ξέρει ούτε τι την προκαλεί, ούτε πως θεραπεύεται. Έτσι έγινε πειραματόζωο – όπως ο ίδιος λέει – με τους γιατρούς να δοκιμάζουν φάρμακα πάνω του, χωρίς εκείνος να βλέπει αποτέλεσμα.

Ακούστε την ιστορία του:

Η ασθένεια του Προκόπη ονομάζεται και αυτοκτονική κεφαλγία, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών οδηγείται στην αυτοχειρία μην αντέχοντας τον πόνο που προκαλεί. Όπως ο ίδιος λέει στο tvxs.gr, σκέφτηκε να αυτοκτονήσει 2 φορές.

Κι αν αυτό φαντάζει σε κάποιους υπερβολικό, δείτε πως είναι μια κρίση αθροιστικής κεφαλαλγίας:

Να σημειωθεί ότι ο Προκόπης είχε φτάσει να έχει από 1 έως 6 τέτοιες κρίσεις την ημέρα και η κάθε κρίση διαρκούσε από 5 λεπτά έως κι 6 ώρες.

Έτσι ψάχνοντας να βρει τη λύση ακόμη και στο google έπεσε πάνω στη διεθνή κοινότητα ανθρώπων που νοσούν από αυτή την ασθένεια και έμαθε για την κάνναβη. Μόλις δοκίμασε, ο πονοκέφαλος κόπηκε μαχαίρι. Σήμερα στα 41 του καλλιεργεί μόνος του το φυτό και παραδέχεται ότι εγκληματεί απέναντι στο νομικό πλαίσιο της χώρας μας, αλλά το κάνει διεκδικώντας το δικαίωμα του να είναι υγιής.

Πώς χρησιμοποιεί την κάνναβη:

Παρόλο που μέχρι πρόσφατα δεν μίλαγε για το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά τα αποτελέσματα στην υγεία του όχι μόνο αναφέρεται σε αυτό, αλλά μιλάει και δημόσια καλώντας τους επίσημους φορείς αλλά και όλους εμάς, να ενημερωθούμε και να δούμε κι αυτή την πολύ σημαντική πλευρά αυτού του φυτού. «Μιλάμε ανοιχτά. Με τα ονόματα μας, γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι», λέει ο Προκόπης.

Και τι λέει για τον ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών στο θέμα της ιατρικής κάνναβης;

Ο Προκόπης έχοντας ζήσει για περισσότερα από 15 χρόνια με αυτόν τον πόνο, τον αποτύπωσε στο κορμί του με ένα τατουάζ. Τώρα μια περίοπτη θέση στο χέρι του αλλά και στη ζωή του εν γένει έχει και το φάρμακο του.

Ένα τατουάζ – λύτρωση:

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η θεραπευτική αξία της κάνναβης – Μια μαρτυρία

Γιατί η κάνναβη είναι φάρμακο;

Η κάνναβη είναι ο «Ιησούς των βοτάνων» συνηθίζει να λέει ο ψυχίατρος και συντονιστής του ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α. (Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης) Γιώργης Οικονομόπουλος. «Οι τυφλοί βλέπουνε (Γλαύκωμα), οι παράλυτοι περπατάνε (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) και οι καρκίνοι αυτοκτονούν». Το 1988 ανακάλυψαν ότι παντού στο ανθρώπινο κορμί υπάρχουν κανναβό-υποδοχείς, δηλ. «κλειδαριές» που ενεργοποιούνται από τα κανναβινοειδή και το 1993 οι επιστήμονες ανακάλυψαν το Ένδοκανναβινοειδές Σύστημα (ΕΚΣ) στο σώμα μας. «Τότε κατανοήσαμε ότι η κάνναβη ενισχύει και μιμείται τις λειτουργίες του ΕΚΣ», λέει ο γιατρός στο tvxs.gr.

Πώς επιδρά στον οργανισμό μας:

Το γεγονός ότι τα κανναβινοειδή παράγονται από το κορμί μας, σαν βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας, ρίχνει νέο φως στην θεραπευτική αξία της κάνναβης και εξηγεί, γιατί χιλιάδες χρόνια τώρα δεν έχει σημειωθεί κάποιος θάνατος από την χρήση ή κατάχρησή της. «Αυτό αποδεικνύει ότι η καταχώρηση της κάνναβης στα Ναρκωτικά δεν εξυπηρετεί την επιστημονική αλήθεια αλλά καθαρά τα οικονομικά συμφέροντα του παράνομου εμπορίου και των ανταγωνιστών της (φαρμακευτικές εταιρείες)», θα πει.

Οι διαφορές της μαριχουάνας και της ιατρικής κάνναβης:

Και τώρα τι κάνουμε;

Μετά από έναν μεγάλο αγώνα, που κράτησε πολλά χρόνια, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης απελευθερώθηκε πριν λίγους μήνες και στην Ελλάδα, κι ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά επιδοτείται κιόλας. Ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, που σε μία εκδήλωση του Στέλιου Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα έδινε το πράσινο φως για την απελευθέρωση της καλλιέργειας και ήταν μόλις έναν μήνα μετά που αυτό έγινε πραγματικότητα. Το πράσινο φως δόθηκε και οι πρώτες σοδειές έχουν ήδη μαζευτεί σε Βοιωτία, Χανιά και Εύβοια.

image

Μιλώντας στην Διάσκεψη για την Ιατρική Κάνναβη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Στέλιος Κούλογλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσει στην έρευνα για την ιατρική κάνναβη. «Πρέπει να κάνουμε αυτή την έρευνα με τα μάτια ανοιχτά, αφήνοντας πίσω τις προκαταλήψεις γύρω από το φυτό κι όντας ανοιχτοί στην επιστήμη και τις ανακαλύψεις της», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε στόχος είναι όχι μόνο ο προβληματισμός επί του θέματος, αλλά η υιοθέτηση μία κοινής ευρωπαϊκής οδηγίας κι ενός νομικού πλαισίου σχετικού με την θεραπευτική κάνναβη.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιατρική κάνναβη – Nα μη χαθεί κι άλλη ευκαιρία. Του Στέλιου Κούλογλου

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η εκδήλωση θα σταθεί και πάλι προπομπός θετικών εξελίξεων.

* Δείτε ολόκληρο το συνέδριο πατώντας εδώ.