Σε συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία κατέληξαν οι μαραθώνιες συνομιλίες στο Μινσκ που κράτησαν μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και εντός 14 ημερών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν αποσύρει το βαρύ οπλισμό τους από τις γραμμές του μετώπου. 

Ads

Στο κείμενο που υπογράφτηκε μετά τις συναντήσεις Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ υπογραμμίζεται πως θα γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ανακοινώνοντας τελικά τη συμφωνία νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως «καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα βασικά ζητήματα». Μεταξύ αυτών είναι και η αναθεώρηση του ουκρανικού Συντάγματος, σύμφωνα με τον ίδιο.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως, έστω κι αν ακόμη «μένουν πολλά να γίνουν», η συμφωνία είναι «πραγματική ευκαιρία αποκλιμάκωσης» της ουκρανικής κρίσης.
 
Η γερμανική πλευρά, διά του εκπροσώπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τη συμφωνία για εκεχειρία και απόσυρση του βαρέος οπλισμού.
 
Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε πως η συμφωνία «οραματίζεται ανάκτηση του ουκρανικού ελέγχου επί των συνόρων». Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τέθηκαν «αρκετά αιτήμητα που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά» από το Κίεβο. Ο Ποροσένκο υπογράμμισε με τη συμφωνία δεν παραχωρείται αυτονομία στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι.

Ο Μαραθώνιος
 
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης, οι ηγέτες ήταν στην αίθουσα μέχρι το πρωί της Πέμπτης και προς το κλείσιμο, ενώ όλα έδειχναν προς συμφωνία, Κίεβο και φιλορώσοι εμφανίστηκαν τελικά αρνητικοί. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε μιλώντας κατά τη διάρκεια διαλείμματος ότι ορισμένοι από τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία για την επίτευξη ειρηνευτικής λύσης είναι απαράδεκτοι. 

Ads