Περίπου 2,4 δισ. ευρώ είναι η χρηματοδότηση που θα λάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2012 σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Πριν από έξη μήνες οι τότε υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών είχαν αναγνωρίσει ότι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων είναι 3,8 δισ. ευρώ και ότι κάτω από αυτό οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ads

 

Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι αν ο Προϋπολογισμός 2012 ψηφιστεί στην Ολομέλεια ως έχει, οι δήμοι, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες μισθοδοσίας του προσωπικού και βασικών λειτουργικών αναγκών, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση.

Η χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2012 θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Παρασκευή. Προηγήθηκε συνάντηση των δύο πλευρών την Πέμπτη, κατά την οποία διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί νέα συνάντηση.

Ads

Ο κ. Σαχινίδης αναγνώρισε τις ανάγκες των δήμων και τα προβλήματα που υπάρχουν, ωστόσο ξεκαθάρισε πως υπό τις υφιστάμενες συνθήκες οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των ΟΤΑ δεν μπορούν να αυξηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, αν και στη νέα συνάντηση δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η ΚΕΔΕ προτίθεται να ζητήσει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.