«Μνημείο παραλογισμού» χαρακτήρισε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον περιορισμό των υπερτοπικών μετακινήσεων μέχρι τις 10 Μαΐου.

Ads

Ειδικότερα ο δικηγόρος στην ανάρτησή του σημειώνει:

«Ακόμα και για μια κυβέρνηση τόσο ανεπαρκή διαχειριστικά όσο η σημερινή, οι νέες προβλέψεις της σημερινής με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1678/23-4-2021) για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι μνημείο παραλογισμού.

»Για 17 μέρες (από σήμερα μέχρι τα χαράματα της 10ης Μαϊου), η κυβέρνηση απαγορεύει μετακινήσεις από νομό σε νομό που μέχρι χτες (με την με αριθμό Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24489 ΚΥΑ, ΦΕΚ Β’ 1558/17-4-2021) ήταν νόμιμες, παραλύοντας την κοινωνική και οικονομική ζωή και δημιουργώντας χάος σε ρυθμισμένες από καιρό εργασίες.

Ads

»Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού για λόγους εργασίας εντός 48ώρου (άρθρο 1 παρ. 2 περ. Α της σημερινής ΚΥΑ) με υπεύθυνη δήλωση (ΕΡΓΑΝΗ ή χειρόγραφη) όπου ρητά αναφέρεται ο λόγος της μετακίνησης (η ΚΥΑ αναφέρει ενδεικτικά “π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία”).

»Όμως, οι συναλλασσόμενοι μαζί τους (πχ μάρτυρες, πολίτες που έχουν κανονίσει ραντεβού μετάβασης σε υπηρεσία εκτός του νομού όπου ζούνε, κοκ) δεν μπορούν να μετακινηθούν. Έτσι, για παράδειγμα, για πολίτη που έχει κανονίσει να υπογράψει συμβόλαιο σε άλλο νομό ή μάρτυρα που πρέπει να μεταβεί σε δικαστήριο άλλου νομού, δεν προβλέπεται νόμιμη μετακίνηση. Για πολίτη που έχει κανονίσει ιατρική πράξη σε ιδιωτική δομή υγείας άλλου νομού δεν προβλέπεται νόμιμη μετακίνηση, κοκ. Από τον συνδυασμό των προβλέψεων της ΚΥΑ και των δηλώσεων Χαρδαλιά, δεν προκύπτει εφαρμογή των προβλεπομένων στην από 7/11/2020 ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας (τα οποία ούτως ή άλλως ουδέποτε είχαν συμπεριληφθεί σε ΚΥΑ), με συνέπεια τον κίνδυνο επιβολής εξοντωτικού προστίμου ύψους 300 ευρώ κατ’ άτομο.

»Σε μια άλλη επίδειξη εξυπνακισμού, η ΚΥΑ προβλέπει την εφάπαξ μετακίνηση στην δηλωμένη στο Ε1 οικία του πολίτη, απαγορεύοντάς του στη συνέχεια να μετακινηθεί για λόγους εργασίας μέχρι τις 10 Μαϊου. Δηλαδή, επιστροφή στην οικία επί ποινή εξαναγκαστικής παραμονής και στέρησης εργασίας! Τόσο “φιλελεύθερη” η κυβέρνησή μας…

»Γίνεται αντιληπτό ότι για εκατοντάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που συναλλάσσονται με πελάτες τους υπερτοπικά και για τους οποίους οι δύο εβδομάδες των γιορτών του Πάσχα είναι κατά βάση εργάσιμες, οι προβλέψεις της ΚΥΑ είναι καταστροφικές. Και όλα αυτά, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει να αφικνούνται στη χώρα τουρίστες μέσω πτήσεων σε πιλοτικά προγράμματα για το άνοιγμα της χώρας, με μόνη προϋπόθεση ένα αρνητικό μοριακό τεστ!

»Οι επιστημονικοί σύλλογοι και ο ΔΣΑ πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και να απαιτήσουν την κατάργηση των εν λόγω διατάξεων. Να ζητήσουν:

1. Ρητή νομιμοποίηση της μετακίνησης των πολιτών εκτός νομού για λόγους συναλλαγής με ελεύθερους επαγγελματίες, υπηρεσίες, κοκ (πχ κανονισμένα ραντεβού, κλπ), κατ’ εφαρμογή της από 8/11/2020 ανακοίνωσης της Πολιτικής Προστασίας, με την έκδοση διορθωτικής ΚΥΑ προς αποφυγή καταχρηστικών προστίμων και 2. Κατάργηση της φαιδρής διάταξης που απαγορεύει τη μετακίνηση λόγω εργασίας σε όσες/ους επιστρέψουν στην δηλωμένη οικία τους κατά τις διακοπές».