«Ήρθε η ώρα της πρότασης της κυβέρνησης. Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση αυτή μέχρι να επιτελεστεί η λαϊκή εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός. Δεν θα φύγουμε ούτε ένα σίγμα από τα όρια που έθεσε. Η συμφωνία θα έχει μια εθνική γραμμή που θα λέει τέλος στην εξαθλίωση του λαού, στη λιτότητα για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Δεν θα φύγουμε ούτε ένα σίγμα από αυτά τα όρια».

Ads

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε και έφερε μια συμφωνία 47 σελίδων, ένα κείμενο στο οποίο δεν αναφέρεται ότι θα φέρει άλλο μνημόνιο. Τελείωσαν τα μνημόνια. Η πρόταση της σημερινής κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της χώρας».

Παράλληλα ο Πάνος Καμμένος κάλεσε σε εθνική ενότητα όλες τις πτέρυγες της Βουλής με υπερψήφιση της ελληνικής πρόταση ώστε να μπει τέλος στις εντολές από τους δανειστές και στη λιτότητα. «Με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κλείνει οριστικά το μνημόνιο», δήλωσε και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται η συγκυβέρνηση να υποχωρήσει ούτε μια λέξη από το κείμενο των 47 σελίδων που παρουσίασε στους θεσμούς». «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμία συμφωνία που αντιβαίνει το Σύνταγμα για τη φορολογία των νησιών» είπε.

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι με τις εκλογές του Ιανουαρίου υπήρξε σαφής λαϊκή εντολή για να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα συνδιαλέγεται με τους συμμάχους και τους εταίρους και δεν θα εφαρμόζει απλώς εντολές που έρχονται από το εξωτερικό.

Αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και κυρίως στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε πως έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και αμφισβητούνται από τις ίδιες τις κομματικές τους βάσεις. «Είναι κόμματα του χθες» είπε και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους ζήτησε να στηρίξουν τη συμφωνία της κυβέρνησης και να μην πειθαρχήσουν στις κομματικές τους «γραμμές».

Ads

Η ομιλία του Πάνου Καμμέουν έγινε σε υψηλούς τόνους με βουλευτές τη ΝΔ, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Θανάσης Μπούρας και ο Νικήτας Κακλαμάνης, να παρεμβαίνουν συχνά και να τον διακόπτουν. Όταν ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στον τερματισμό της λιτότητας και στην αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης άρχισε να φωνάζει από τα έδρανα για να του απαντήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: «Στα τέσσερα εσείς».

Δείτε τις ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών:

Η δευτερολογία του Πάνου Καμμένου