Η εμφάνιση του Γιώργου Καμίνη στη μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στη ΝΔ, σε αναζήτηση στρατηγικής μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει κεντρώο προφίλ και μια πιθανή επικράτηση του θα περιόριζε τη δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στο κεντρώο ακροατήριο. Μια δυνατότητα που έχει ήδη υπονομευθεί από την υιοθέτηση των θέσεων της ακροδεξιάς μέσα στη ΝΔ. 

Ads

Διαβλέποντας τον κίνδυνο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης προειδοποίησε προχθές ότι «η μάχη των ιδεών απαιτεί θέσεις και επιχειρήματα. Όχι ακρότητες και στενόμυαλες αντιλήψεις, που μας αποκόπτουν από το μετριοπαθές ακροατήριο». Ο κ. Μπακογιάννης, που πρόσφατα διαφοροποιήθηκε από την – ακροδεξιάς έμπνευσης – απαγόρευση συμμετοχής στελεχών της ΝΔ σε περιφερειακά κυβερνητικά συνέδρια, παρουσιάστηκε από μερίδα του τύπου ως ο «μετριοπαθής διάδοχος» του Μητσοτάκη, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στον τελευταίο.

Πέρα από τη «λευκή απεργία» των καραμανλικών βουλευτών, την ηγεσία της ΝΔ απασχολεί το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις το κόμμα έχει «πλαφονάρει». Έχει μεν καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους που την ψήφισαν το 2015 αλλά δεν φαίνεται να αποτελεί πόλο έλξης μετριοπαθών ψηφοφόρων από άλλα κομματικά ακροατήρια. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο «κανένας» παρά τις σκηνοθετημένες σκηνές  στην επαρχία, που είχαν στόχο να τονίσουν το ηγετικό προφίλ Μητσοτάκη.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την υποστήριξη που θα προσφέρουν στον κ. Καμίνη τα ΜΜΕ, που τώρα υποστηρίζουν, τα περισσότερα, την ΝΔ. Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει να επιδείξει και μια δεύτερη άχρωμη θητεία στο Δήμο χωρίς φαντασία και ηγετικό στιλ και θα χρειαστεί σοβαρές αλλαγές στο προφίλ του αλλά και στο τρόπο που κινείται για κερδίσει την εξουσία στην αλληλοσπαρασσόμενη κεντροαριστερά. Πέρα φυσικά από την ανάγκη – και του κ. Καμίνη αλλά και των άλλων υποψήφιων για την θέση – να διατυπώσουν επιτέλους κάποιες προτάσεις για το πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα μιας ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. 

Ads