Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο εσωτερικό του οποίο μαίνεται μεγάλη φωτιά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, μέσα στο πλοίο, το οποίο έχει πάρει μεγάλη κλίση, έχουν αναπτυχθεί θερμοκρασίες ύψους 500 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις η φωτιά είναι πιθανό να συνεχίσει να καίει για ακόμη 2-3 ημέρες και αυτό διότι ακόμη δεν έχουν φτάσει οι πυροσβέστες στο σημείο πύο βρίσκεται η βασική εστία της.

Ads

Η φωτιά ξέσπασε σε ένα από τα γκαράζ του πλοίου, όπου έτσι κι αλλιώς η πρόσβαση στους επιβάτες δεν επιτρέπεται εν πλω, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλα ξεκίνησαν από ένα φορτηγό. Η φωτιά αλλά και το θερμικό φορτίο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσβεση με τους πυροσβέστες να αδυνατούν να πλησιάσουν στο επίκεντρο. Τα πάντα έχουν λιώσει και όπως χαρακτηριστικά λένε, όπου ακουμπούν καίγονται. Tο έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν εστίες καπνού και ποσότητα νερού από τα αυτόματα συστήματα.

Παρά το ότι σήμερα το πρωί άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και ξεφορτώθηκαν κάποια φορτηγά για τη διευκόλυνση των πυροσβεστών, η πρόσβαση τους στα γκαράζ δεν είναι εύκολη και αναγκάστηκαν να ανοίξουν τρύπες στην εξωτερική λαμαρίνα του πλοίου προκειμένου να γίνει ρίψη αφρού και νερού.

Στη Σούδα οι επιβάτες του «Ελ. Βενιζέλος»- Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες τους

Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι της Σούδας κατέπλευσε στις 6.40 το απόγευμα της Τετάρτης το επιβατικό πλοίο «Blue Galaxy», .στο οποίο επέβαιναν 662 επιβάτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιβάτες του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ads

Κατά την αποβίβαση τους από το «Blue Galaxy» και μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι επιβάτες περιέγραψαν το πώς βίωσαν την περιπέτειά τους εν πλώ – ωστόσο οι περισσότεροι επεσήμαναν ότι η διαδικασία αντιμετώπισης της κατάστασης από το πλήρωμα του πλοίου, από τις αρχές κι απ’ όσους συνέδραμαν, ήταν άψογη.

Οι επιβάτες ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένοι αλλά και ανακουφισμένοι που η περιπέτεια αυτή είχε καλό τέλος και τους βρήκε να επιστρέφουν καλά στην υγεία τους στο λιμάνι της Σούδας.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε ενημέρωση, το πλήρωμα συμπεριφέρθηκε με υποδειγματικό τρόπο, και η κινητοποίηση των αρχών την άμεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των επιβατών. «Φοβηθήκαμε πολύ στην αρχή, ωστόσο στη συνέχεια όλα λειτούργησαν άψογα, το πλήρωμα μας βοήθησε όσο μπορούσε», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο γυναίκα επιβάτης.

«Τέλος καλό, όλα καλά. Υπήρχε καλός συντονισμός», δήλωσε ένας ακόμα επιβάτης, ομολογώντας ωστόσο, ότι «για μας ήταν μία δύσκολη διαδικασία: Δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοια εμπειρία».