Ταυτοτικό και αξιακό ζήτημα για την Αριστερά, στο οποίο δεν χωρά καμία έκπτωση και κανένας συμβιβασμός, θεωρείται για την κυβέρνηση η ρύθμιση Φωτίου για την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια – μια ρύθμιση, που το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί παρά τις έντονες αντιδράσεις από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου, με αμετάβλητο το επίμαχο άρθρο 8, εισήχθη ήδη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είναι ενδεικτικό αυτής της αποφασιστικότητας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως εάν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει παρέμβαση και του ίδιου του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικά ήταν και η τοποθέτηση στη Βουλή από την εισηγήτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, η οποία ξεκαθάρισε ότι η διάταξη δεν πρόκειται να αποσυρθεί και, απευθυνόμενη κυρίως στους συναδέλφους της από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Είναι μία εναλλακτική μορφή η αναδοχή για να μη μένουν τα παιδιά στα ιδρύματα. Δεν εξετάζεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός αλλά η καταλληλότητα του ζευγαριού ή του ατόμου να γίνει ανάδοχος. Σηκώθηκε ένας αχός χωρίς λόγο και αφορμή. Δεν μπορούμε εμείς ως βουλευτές επειδή φοβάται η κοινωνία να μην δώσουμε ένα δρόμο μπροστά. Και με τον πολιτικό γάμο φοβόταν».

Πέραν της αναγκαίας κοινωνικής τομής, η Θεανώ Φωτίου επεσήμανε ακόμη πως οποιοσδήποτε αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών θα απέκλειε αυτομάτως και τα ετερόφυλα ζευγάρια από την αναδοχή, καθώς η διάκριση θα κατέπιπτε στα δικαστήρια.

Παρά πάντως τα σαφή αυτά μηνύματα από το Μαξίμου και από την κυβέρνηση, μέχρι στιγμής δεν διακρίνονται οιωνοί υπαναχώρησης από τους δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει – και με γραπτή επιστολή – την διαφωνία τους με την ρύθμιση.

Ads

Ανεξαρτήτως της τελικής στάσης των συγκεκριμένων βουλευτών, δεν φαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλημα στην υπερψήφιση της ρύθμισης καθώς διαμορφώνεται προοδευτική πλειοψηφία. Το Ποτάμι, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του Σπύρος Λυκούδης στην Βουλή, θα υπερψηφίσει την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ στην ίδια κατεύθυνση δείχνει να κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Οποιαδήποτε εξαίρεση με βάση το φύλο, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται» δήλωσε από την πλευρά της ΔΗΣΥ η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ αντιθέτως κατά της ρύθμισης τάσσονται η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Θολό είναι ακόμη το τοπίο από την πλευρά των ΑΝΕΛ, όπου ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Λαζαρίδης, αν και δήλωσε ότι διαφωνεί με την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, ψήφισε «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου. Ανοιχτό ενδεχόμενο να υπερψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση άφησε την ίδια ώρα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, λέγοντας ότι θα πάρει την τελική του απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Παρά την διαγραφόμενη πλειοψηφία στην Βουλή ωστόσο, το θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια διαμορφώνει κλίμα διχασμού εντός ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αρνητική στάση των – τουλάχιστον δέκα βουλευτών έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά συναδέλφων τους.

Μεταξύ των «δέκα» είναι οι Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιάννης Σηφάκης, Δημήτρης Βέττας και άλλοι. Απέναντί τους, έχουν τεθεί ανοιχτά βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Χρήστος Καραγιαννίδης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Πάνος Λάμπρου και ο Σπύρος Λάππας.

Το στοιχείο που τονίζεται τόσο από κυβερνητικές πηγές, όσο και από τους περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο σεβασμός στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα εντάσσεται στις ιδρυτικές αρχές του κόμματος και η άρνηση της αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τις ίδιες τις θεμελιώδεις αξίες της αριστεράς. Αρκετοί βουλευτές μάλιστα υπενθύμισαν ότι η ίδια η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε, με απόφασή της από το 2017, την κυβέρνηση «να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων και στο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία».