Καλύτερη είναι από το πρωί η κατάσταση στα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Ζάκυνθο, ωστόσο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα. 

Ads

Αυτήν τη στιγμή στη Ζάκυνθο βρίσκονται 140 πυροσβέστες με 40 οχήματα, καθώς και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην περιοχή της Βολίμας όπου υπάρχουν τέσσερα μέτωπα σε Άγιο Νικόλαο, Αστέρι, Αλωνάκι, Ασκό και στα χωριά Αγαλά, Γαλάρο και Άγιο Λέοντα.

Επίσης, υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης σε Καλαμάκι, Βασιλικό, όρος Βραχίωνα, Πηγαδάκια, Καταστάρι, Κοιλιωμένο, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αναζωπύρωση.
Οι ζημιές αποτιμώνται πλέον σε μερικές χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών, αλλά και σε υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έχουν προκύψει εστίες πυρκαγιών σε κατοικημένες περιοχές στις Βολίμες, στο Καλαμάκι και στο Βασιλικό που θα μπορούσαν να βλάψουν εμφανώς και τουριστικές εγκαταστάσεις κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές και τους επιχειρηματίες.

Ads

Τρία τα ενεργά μέτωπα στην Κεφαλονιά

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Κεφαλονιά, καθώς φωτιές ξέσπασαν σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία του νησιού.

Από αυτά τα μέτωπα ένα τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, ενώ το πρωί της Δευτέρας βρίσκονται σε εξέλιξη οι φωτιές στον Καραβάδο, τα Δοριζάτα και τα Σβορωνάτα.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη βρίσκεται στις περιοχές όμως σύμμαχος της φωτιάς είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενώ το σχέδιο της Πυροσβεστικής δυσκολεύει και το γεγονός πως αναγκαστικά οι δυνάμεις διασπόνται στα διαφορετικά μέτωπα.

Από τις πυρκαγιές δεν είχαν ρεύμα τα χωριά Βλαχάτα και τα Μουσάτα, έως αργά την νύχτα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στο νέο φρούριο της Κέρκυρας που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, πάνω από το παλιό λιμάνι.

Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη πυροσβεστική δύναμη ενώ όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, το ίδιο περιστατικό συνέβη πριν από μέρες στο νησί, στο ίδιο σημείο.