Καλύτερη είναι σήμερα το πρωί η κατάσταση στο μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Ads

Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις, ενώ όλα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ξεκίνησαν τις ρίξεις με το πρώτο φως της ημέρας, λίγο μετά τις 06:00 το πρωί.

Aυτή την ώρα δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία.

Ads

Οι άνεμοι κόπασαν την νύχτα και δεν υπήρξε καμία σημαντική αναζωπύρωση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα υπήρξαν μικροεστίες που όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Ο Τσίπρας στις καμένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής

• Ακυρώθηκε το αίτημα πυροσβεστικής βοήθειας από την Κύπρο

Το πρόβλημα εντοπιζόταν σε μια χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά ήταν θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική Οδό. Στο σημείο που πήγε να ξεφύγει, οι πυροσβέστες, δίνοντας τιτάνια μάχη, κατάφεραν να τη σβήσουν, αλλά το μέτωπο έφτασε στα 500 μέτρα από την Εθνική.

Στις περιοχές παραμένουν 85 οχήματα της Πυροσβεστικής με 220 πυροσβέστες, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας, με την Περιφέρεια Αττικής να δίνει βάρος, εκτός από το επιχειρησιακό σκέλος και στην στέγαση των πυρόπληκτων κατοίκων των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν ή καταστράφηκαν και οι οποίοι μπορούν να απευθύνονται στον δήμο Ωρωπού για διαμονή και διατροφή.

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες αστυνομικοί, σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 1.261 στην Αττική, διατέθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, το δραματικό πενθήμερο από 10 έως 15 Αυγούστου, για υποστήριξη στο Πυροσβεστικό Σώμα, που έδινε μάχες με τις φλόγες σε όλη την επικράτεια. Η ετοιμότητα και η διαθεσιμότητα για την υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχιστεί. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ με κινητές μονάδες σε επίμαχα σημεία.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία»

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η σημερινή θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη φλεγόμενη Ανατολική Αττική εξέφρασε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, τονίζοντας ότι οι πρωινές ώρες θα είναι κρίσιμες.

Ο κ. Καπάκης διευκρίνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Χωρίς ενεργό μέτωπο και η Ηλεία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση και από το πρωί κάνει ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.