Καλύτερη είναι η εικόνα από νωρίς το βράδυ στα δυο πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Αττική, στην ευρύτερη περιοχής της Κερατέας και στη Νέα Μάκρη. 

Ads

Στο πρώτο μέτωπο, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής και στη συνέχεια κινήθηκε προς Ανάβυσσο και Παλαιά Φώκαια υποβοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Χαρακτηριστικό της δύναμης του ανέμου είναι το γεγονός ότι παρότι καιγόταν χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα σε σπίτια και όχι δασική το μέτωπο είχε πολύ μεγάλη έκταση και δεν μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. 

Συνολικά εκκενώθηκαν επτά οικισμοί και συγκεκριμένα οι: Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ), Αγιασμόθι, Άγιος Παντελεήμονας, Άρης ΣαρωνίδαςΑνάβυσσος. Επίσης εκκενώθηκε το Οικοτροφείο Αργώ που φιλοξενεί 27 παιδιά.

Ειδικά στην Ανάβυσσο η φωτιά έφτασε στις αυλές των πρώτων σπιτιών και υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Νωρίτερα, η φωτιά μπήκε μέσα στον οικισμό της Φέριζας. Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, δήλωσε ότι στη Φέριζα κάηκαν κάποια σπίτια και αποθήκες ενώ νωρίτερα είχε ζητήσει από την περιφέρεια να κηρυχθεί ο δήμος του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς. 

image

Ads

image

Όσον αφορά την πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη ουσιαστικά έχει σβήσει αν και πυροσβεστική δύναμη παραμένει στο σημείο για τυχόν αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή κάηκε δασική έκταση, ωστόσο, δεν κινδύνευσαν κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά προκλήθηκε από όχημα που βρισκόταν στη λεωφόρο Διονύσου και ανεφλέγη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, με τη φωτιά να επεκτείνεται δεξιά και αριστερά στο δάσος.