Την κάλυψη της στους δοκίμους της Σχολής Αξιωματικών, που δήλωσαν ανοιχτά «περήφανοι φασίστες» κατά τη διάρκεια διαλέξεων στη Σχολή Αξιωματικών τον Μάρτιο του 2013, δίνει η Ελληνική Αστυνομία.

Ads

Μετά από 1,5 χρόνο, η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος για Ένορκη Διοικητική Εξέταση, σχετικά με την καταγγελία της καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου «Παρί 11», Αναστασίας Τσουκαλά. Η κυριά Τσουκαλά είχε καταγγείλει από το 2013 στην τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ την εμπειρία της τον Μάρτιο του συγκεκριμένου έτους, όταν ενώ παρέδιδε σεμινάρια στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ένας τριτοετής δόκιμος της σχολής κατά τη διάρκεια της διάλεξης της είπε «Είμαστε φασίστες και υπερήφανοι. Υπάρχει πρόβλημα;», για να καταχειροκροτηθεί από τους συνδόκιμους του.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις τον περασμένο Ιούνιο, μετά την αποκάλυψη του από το περιοδικό Unfollow, με αποτέλεσμα μετά από αίτημα του περιοδικού να δοθεί έστω και με καθυστέρηση δύο μηνών απάντηση από την ΕΛ.ΑΣ.

Της απάντησης είχε προηγηθεί, ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια τριών βουλευτών της (Δημήτρη Β. Τσουκαλά, Χαράς Καφαντάρη, Μαρίας Διακάκη) προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στις 2 Ιουλίου 2014. Έναν μήνα αργότερα, στις 2 Αυγούστου 2014, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την υπ’ αριθ. 7017/4/17712/02-08-2014 απάντηση του υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια, υποστήριξε ότι η διενεργηθείσα Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση (ΠΔΕ) –και όχι, συνεπώς, Ένορκη Διοικητική Εξέταση– έχει περαιωθεί, ότι βρισκόταν στο στάδιο της αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού, μετά το πέρας της οποίας επρόκειτο να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Ads

Σε ερώτημα του περιοδικού προς την ΕΛ.ΑΣ. ως προς τον λόγο για τον οποίο κρίθηκε ότι οι καταγγελίες δεν αποτελούσαν επαρκείς ενδείξεις για τη διενέργεια ΕΔΕ και ως προς το γιατί η κ. Τσουκαλά κατέθεσε γραπτώς εφόσον η ΠΔΕ διενεργείται προφορικά, το Unfollow έλαβε την εξής απάντηση:

Σε απάντηση του από 23-9-2014 ηλεκτρονικού σας μηνύματός, σχετικά με πειθαρχική διερεύνηση περιστατικού (Μάρτιος 2013) στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Τον Απρίλιο του 2013, με διαταγή της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης (Π.Δ.Ε.), για το επίμαχο περιστατικό.

Η Π.Δ.Ε. δεν μετατράπηκε σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε), καθόσον από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δεν προέκυπταν στοιχεία ικανά και τέτοιας βαρύτητας, από τα οποία να διαφαίνεται η διάπραξη παραπτώματος που επισύρει την επιβολή ανώτερης πειθαρχικής ποινής.

Στο πλαίσιο της Π.Δ.Ε., εξετάστηκε ενόρκως καθηγήτρια εγκληματολογίας,  κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 παρ. 3 του Π.Δ. 120/2008.

Η Π.Δ.Ε. περαιώθηκε και υποβλήθηκε για εκδίκαση στον Διοικητή της Σχολής Αξιωματικών, ο οποίος, με απόφασή του, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς, καθόσον δεν διαπιστώθηκε ευθύνη κανενός Δόκιμου Υπαστυνόμου ή άλλου αστυνομικού.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, τόσο κατά το ημερήσιο πρόγραμμα όσο και κατά τις απογευματινές διαλέξεις, όπου διδάσκουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές ουδέποτε έχει διαπιστωθεί ή αναφερθεί από τους Αξιωματικούς, στη Σχολή Αξιωματικών, επίμεμπτη συμπεριφορά Δοκίμων Υπαστυνόμων.

Τέλος, από το αρχείο της ίδιας Σχολής, προκύπτει ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε σε βάρος Δοκίμων Υπαστυνόμων παρόμοια καταγγελία.

Στο ακόλουθο link μπορείτε να βρείτε την σχετική απάντηση του κ. Υπουργού στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου:
https://www.minocp.gov.gr/images/stories//2014/kb_eleg2014/020914er708.pdf