Σε αντίθεση με τον Παναγιώτη Πικραμμένο νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρείχε πλήρη κάλυψη στονΜιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον «εθνικισμό των 12 μιλίων», χαρακτηρίζοντας «δυνητικό» το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Ads

«Θα πει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τι θα κάνει η χώρα μας αν μπει γεωτρύπανο μέσα στα 12 μίλια;» ρώτησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Γ. Ραγκούσης, ζητώντας παράλληλα από τον Ν. Παναγιωτόπουλο να πάρει θέση για την άποψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι είναι εθνικιστικό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επέκταση των χωρικών υδάτων. «Γιατί αυτή την ημέρα που διαλέξατε να μιλήσετε ως βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, το Oruc Reis σουλατσάρει μέσα στα δυνητικά χωρικά ύδατα της πατρίδας μας, δηλαδή μέσα στα δυνητικά σύνορα της πατρίδας μας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί δυνητικό δικαίωμα» απάντησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Κι όπως καταλαβαίνετε, στη σφαίρα προστασίας που καλύπτεται από τις ένοπλες δυνάμεις δεν περιέρχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα απόλυτα. Επομένως, η σφαίρα προστασίας είναι αυτή που έχει περιγραφεί».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος επισήμανε ότι «έντρομοι σας άκουσαν οι βουλευτές και της ΝΔ να αποκαλείτε το αναφαίρετο δικαίωμα, ρητώς αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια ως δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα». Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι απαράδεκτη τοποθέτηση, πρέπει να ανακαλέσετε γιατί βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι ήδη αναφαίρετο δικαίωμα και όχι δυνητικό να επεκτείνουμε». Τόνισε δε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είτε δεν ξέρει τι είπε, είτε έκανε λάθος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα διορθώσει τη δήλωσή του.