Καλός οιωνός για την Ελλάδα είναι η χθεσινή εισήγηση της Κομισιόν να δοθεί χρονική παράταση στην Ισπανία προκειμένου να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανοίγει το δρόμο για την ικανοποίηση ανάλογου ελληνικού αιτήματος. Προς το παρόν πάντως ο Όλι Ρεν εμφανίζεται αρνητικός, προφανώς για διαπραγματευτικούς λόγους. Η Κομισιόν προειδοποίησε εξάλλου χθες τη χώρα μας ότι οι πιστωτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα μόνον εφόσον συνεχιστεί και βελτιωθεί η εφαρμογή του προγράμματος.

Ads

 
Η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί για την Ισπανία την επιμήκυνση κατά 12 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014, της προθεσμίας επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα ανήλθε το 2011 στο 8,9%, ενώ η χώρα αυτή αδυνατεί εξαιτίας της ύφεσης, της τραπεζικής κρίσης και της ανεργίας να πετύχει το στόχο μέχρι το τέλος του 2013, όπως προβλέποντας αρχικά. Η Επιτροπή ζήτησε επιπροσθέτως από τη Μαδρίτη να υποβάλει μέχρι τον Ιούλιο ένα διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογή που θα καλύπτει την περίοδο 2013-2014.
 
Με αφορμή την περίπτωση της Ισπανίας, ο κ. Ρεν δέχθηκε ερωτήσεις και για την Ελλάδα, όπου αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει επικαλούμενος την προεκλογική περίοδο στη χώρα και τη θέση των Βρυξελλών να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά. Ωστόσο, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Φινλανδός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι στη χώρα μας δόθηκε ήδη επιπλέον χρόνος στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης και πως η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική. Σχετικά με τα νέα μέτρα το 2013 και 2014, πάντως, η Κομισιόν έσπευσε να τονίσει ότι θα βασίζονται στην περικοπή δαπανών.
 
Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρεν για διαπραγματευτικούς λόγους δεν θα μπορούσε να δώσει χθες διαφορετική απάντηση, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των εταίρων σε μια περίοδο που στην Ελλάδα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Ανέφεραν δε, ότι είναι εφικτή η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, εφόσον υπάρξουν από ελληνικές πλευρές οι έμπρακτες διαβεβαιώσεις για τήρηση των δεσμεύσεων, όπως έκανε και η Ισπανία πριν προταθεί η επιμήκυνση.
 
Σύμφωνα με το20σέλιδο κείμενο για την Ελλάδα, η δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης απαιτεί μεγαλύτερες προσπάθειες και στοχευμένα μέτρα. Η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων θα πρέπει να ξεπεράσει γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, την αντίσταση ομάδων πίεσης και κατεστημένων συμφερόντων και να σπάσει μακροχρόνια ταμπού, αναφέρει η Κομισιόν.
 
Στην έκθεση τονίζεται ότι η ημερομηνία αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος εξαρτάται από το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, η αποστολή έχει αρχικά προγραμματιστεί να λάβει χώρα στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου, ωστόσο η ημερομηνία μπορεί να αναθεωρηθεί κατά τις επόμενες εβδομάδες.
 
Η έκθεση εκτιμά ότι μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 6,9% το 2011, η ύφεση θα παραμείνει βαθιά και το 2012, όπου προς το παρόν υπολογίζεται στο 4,75% με κινδύνους να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η ανάκαμψη που είχε ανακοινωθεί για τον επόμενο χρόνο θα καθυστερήσει περαιτέρω με στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση για το 2013 και μόνο το 2014 αναμένεται επιστροφή σε ετήσιους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
 
«Σφυροκόπημα» στην Ισπανία
 
Εν μέσω των σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το άγριο «σφυροκόπημα» των αγορών εναντίον της Ισπανίας φέρνει στο προσκήνιο ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το κοινό νόμισμα. Η απόδοση των ισπανικών ομολόγων χτύπησε, χθες, κόκκινο, οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης βούλιαξαν προς στιγμή σε νέα χαμηλά εννέα ετών. Στο φόντο η κρίση της ισπανικής τράπεζας Bankia και το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης μέσω έκδοσης ομολόγων από το ισπανικό ταμείο στήριξης τραπεζών.
 
Ο Μάθιου Λιν, αναλυτής στη Strategy Economics, σε άρθρο του στο Marketwatch παραθέτει έξι λόγους, για τους οποίους συμφέρει την Ισπανία να είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Λιν: 1) η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί. 2) έχει ήδη κουραστεί από τα μέτρα λιτότητας. 3) διαθέτει πραγματική οικονομία. 4) είναι πολιτικά ασφαλής. 5) έχει ευρύτερους ορίζοντες, λόγω των ισπανόφωνων οικονομιών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ και 6) η συζήτηση για την έξοδό της έχει ήδη ξεκινήσει. «Ίσως το Spexit να συμβεί πριν από το Grexit» καταλήγει ο κ. Λιν.