Το tvxs μίλησε με τον Γιώργη Οικονομόπουλο, ψυχίατρο και συντονιστή του ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α. (Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης) για τη θεραπευτική αξία της κάνναβης στη διατήρηση της υγείας και την καταπολέμηση πολλών ασθενειών,τους λόγους για τους οποίους διακόπηκε η επί πολλά χρόνια καλλιέργεια στην Ελλάδα και γιατί η νομιμοποίηση της και η παραγωγή κανναβικών προϊόντων είναι συμφέρουσα για τη χώρα.

Ads

 

Συνέντευξη με αφορμή την ημερίδα με θέμα Η ιατρική και κλωστική κάνναβη ως παράγοντες ώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης που διοργανώνει στις 23 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

 

Έχετε χαρακτηρίσει την κάνναβη “Ιησού των βοτάνων”. Γιατί μιλάτε για μια θεραπευτική επανάσταση;

Ads

 

Η κάνναβη έχει εντυπωσιακές θεραπευτικές δράσεις για όλες (σχεδόν) τις διαταραχές. «Οι τυφλοί βλέπουνε (Γλαύκωμα), οι παράλυτοι περπατάνε (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) και οι καρκίνοι αυτοκτονούν». Το 1988 ανακάλυψαν ότι παντού στο ανθρώπινο κορμί υπάρχουν κανναβό-υποδοχείς, δηλ. “κλειδαριές” που ενεργοποιούνται από τα κανναβινοειδή…και το 1993 ανακάλυψαν το Ένδοκανναβινοειδές Σύστημα (ΕΚΣ), ένα σύστημα στο σώμα μας που παράγει κανναβινοειδή. 6000 χρόνια τώρα, γνωρίζαμε εμπειρικά ότι η κάνναβη ήταν το φάρμακο για όλες τις ασθένειες, αλλά δεν μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε, μέχρι την ανακάλυψη του ΕΚΣ. Τότε κατανοήσαμε ότι η κάνναβη ενισχύει και μιμείται τις λειτουργίες του ΕΚΣ.

 

Εξηγήστε μας τι σημαίνει για τον οργανισμό ένα ενδογενές κανναβινοειδές σύστημα και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τόσο σημαντική ανακάλυψη και σε πολιτικό επίπεδο.

 

Το Ένδοκανναβινοειδές Σύστημα είναι ο ρυθμιστής της ομοιόστασης -δηλαδή της διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος. Ρυθμίζει τις λειτουργίες της ζωής ή όπως λέει ο V.D. Mazzo «μας χαλαρώνει, μας κάνει να τρώμε, να κοιμόμαστε, να ξεχνάμε και μας προστατεύει». Αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, τους πόνους, την πίεση, τους σπασμούς και πολλές άλλες διαταραχές με κυριότερη, την ανάπτυξη όγκων. Εμφανίζεται σε όλα τα σπονδυλωτά, όπως και στον άνθρωπο, από την εμβρυϊκή ηλικία, πριν ακόμα το αναπτυσόμενο έμβρυο προσκοληθεί στη μήτρα της μητέρας του για να πάρει τα ένδοκανναβινοειδή που χρειάζεται από εκεί. Μετά τη γέννηση το βρέφος τα παίρνει για ένα χρόνο από τον μαστό με το μητρικό γάλα και μέσα στον πρωτο χρώνο έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία του.

Είναι ρυθμιστής της λειτουργίας των νεύρων και του ανοσοποιητικού…προκαλεί τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων (αυτοφαγία) που στα καρκινικά κύτταρα έχει ανασταλεί, για αυτό και έχει αντικαρκινική δράση. Ρυθμίζει τις κινήσεις, την όρεξη, τον ύπνο, τη μνήμη, τις συγκίνησεις και είναι απαραίτητο για τη ζωή. Όταν ανέστειλαν τη λειτουργία του σε ποντίκια, αυτά πεθάναν!

Το γεγονός ότι τα κανναβινοειδή παράγονται από το κορμί μας, σαν βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας, ρίχνει νέο φως στην θεραπευτική αξία της κάνναβης και εξηγεί, γιατί χιλιάδες χρόνια τώρα δεν έχει σημειωθεί κάποιος θάνατος από την χρήση ή κατάχρησή της. Αυτό αποδεικνύει ότι η καταχώρηση της κάνναβης στα Ναρκωτικά δεν εξυπηρετεί την επιστημονική αλήθεια αλλά καθαρά τα οικονομικά συμφέροντα του παράνομου εμπορίου και των ανταγωνιστών της (φαρμακευτικές εταιρείες).

Στην Ελλάδα παλιότερα υπήρχε έντονη παράδοση στην καλλιέργεια κάνναβης. Από πότε ξεκίνησε ιστορικά; Γιατί σταμάτησε;

 

Επίσημα και με εξαγωγές μάλιστα στην Αίγυπτο, έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Η καλλιέργεια γινόταν σε μεγάλη κλίμακα και όπως έγραφε η εφημερίδα “Εμπρός” (6-6-1906) «περισότερος χρυσός εις την Ελλάδα εξ Αιγύπτου εκ του χασίς ή εκ του καπνού». Διακόπηκε οριστικά με την κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά το 1936 σαν αποτέλεσμα του διεθνούς κλίματος απαγόρευσης και των οικονομικών συμφερόντων της αναπτυσόμενης βιομηχανίας χαρτιού, πλαστικών, νάυλον, αλκοόλ και ιδιαίτερα των φαρμακοβιομηχανιών.

  

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως ως προς τη χρήση της κάνναβης;

 

Η χρήση της κάνναβης έχει αυξηθεί, τόσο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όσο και Διεθνώς. Και αυτή η αύξηση δεν είναι μόνο για ψυχαγωγική χρήση, αλλά και για θεραπεία.

 

Είναι πολλά τα κράτη που τη χρησιμοποιούν ήδη για λόγους φαρμακευτικούς; Μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένες καλές πρακτικές;

 

Σήμερα, σε 14 χώρες της Ευρώπης είναι αναγνωρισμένη η θεραπευτική χρήση της κάνναβης, καθώς και σε 25, μέχρι τώρα, πολιτείες των ΗΠΑ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, στον Καναδά, την Αυστραλία κ.α. Η μια χώρα μετά την άλλη νομιμοποιούν την ιατρική κάνναβη (και όχι μόνο), σε αντίθεση με την Ελλάδα που παραμένει στον προηγούμενο αιώνα της απαγόρευσης.

 

Η Ελλάδα γιατί έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό; Εξηγήστε μας τους κοινωνικούς πολιτικούς και οικονομικούς λόγους πίσω από αυτή την εξέλιξη.

 

Στην Ελλάδα μετά από έναν αιώνα συκοφαντίας, τρομοκρατίας και ταύτισης της κάνναβης με την ηρωίνη, η κοινή γνώμη έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη για το φυτό και τις ιδιότητές του. Οι κυβερνήσεις, μέχρι τώρα, όντας οι ίδιες δημιουργοί αυτού του κλίματος παραποίησης, παρ’ όλο που η σύγχρονη επιστήμη αποκατέστησε την αλήθεια, παραμένουν διστακτικές, φουβούμενες την κοινή γνώμη. Αυτή, παραμένει βομβαρδιζόμενη με τρομοκρατία, ιδίως από τις συντηρητικές και ακραίες πολιτικές δυνάμεις ―που υπάρχουν σε κάθε κόμμα, αλλά κύρια από την Ακροδεξιά και το ΚΚΕ. Τα οικονομικά συμφέροντα που κινδυνεύουν με την νομιμοποίηση της βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης, επηρεάζουν με το γνωστό τρόπο τους (…) τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ, ώστε η νομοθεσία να παραμένει απαγορευτική ― ακόμη.

 

Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει ο Στέλιος Κούλογλου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα με θέμα: Η ιατρική και κλωστική κάνναβη ως παράγοντας ανάπτυξης και απασχόλησης, πιστεύετε ότι η καλλιέργεια κάνναβης θα μπορούσε πράγματι να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και μια διέξοδο στην κρίση;

 

Αυτή η στάση της αντίδρασης στην νομιμοποίηση του φυτού, έρχεται σε αντίθεση με τη σύγχρονη πραγματικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη, που χαρακτηρίζεται από μια ταχύτατα αναπτυσόμενη βιομηχανία κανναβικών προϊόντων ένδυσης, χαρτιού, κατασκευών και φαρμάκων… Έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες της Ελλάδας ― χώρας παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη νομιμοποίηση, σαν παράγοντα (μερικής) λύσης στην οικονομική κρίση, με χιλιάδες θέσεις εργασίας και κερδοφόρα παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων.

 

Πείτε μας δυο λόγια για την Κίνηση Νόμιμης Εφαρμογής της Ιατρικής Cannabis (ΚΙΝΕΙCAN) το «Ίαμα».

 

Η Κίνηση Νόμιμης Εφαρμογής Ιατρικής Cannabis (ΚΙ.Ν.Ε.Ι.CAN) το “Ίαμα”, όντας μια από τις πολλές κινήσεις του ιστοχώρου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, αποσκοπεί στην συσπείρωση ασθενών και θεραπευτών, που μπορούν να προβάλλουν κύρια τη θεραπευτική πλευρά της χρήσης του φυτού και έτσι να επιτύχουν τη νομιμοποίηση του.

 

Διαβάστε εδώ όλο το πρόγραμμα της ημερίδας