Έκκληση προς «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις» απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ και το Κίνημα Αλλαγής, καλώντας τους σε συμπόρευση, αλλιώς όπως υπογράμμισε «κερδισμένο θα είναι το ρεύμα της δεξιάς».

ο πρώην υπουργός είχε χαρακτηρίσει αναξιόπιστη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για μια σειρά θεμάτων. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει στο προϋπολογισμό «μη τεκμηριωμένα στοιχεία για μείωση φοροδιαφυγής, εξοικονόμησης πόρων που δίνουν ψευδώς μια πιο ευνοϊκή εικόνα».

Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επισήμανε ότι «αρνείστε κατόπιν αιτήματος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού κ. Χουλιαράκη να δώσετε στοιχεία που να τεκμηριώνουν αν υπήρχε ή όχι κενό όταν αναλάβατε».

Ads

Αναρωτήθηκε επίσης για το πώς η κυβέρνηση «θα ευνοήσει τη μεσαία τάξη και θα αντιμετωπίσει την ανισότητα, όταν δίνει στο κατώτερο σε πλούτο δεκατημόριο περίπου 60 ευρώ και στο άνω σχεδόν 500 ευρώ».

Οι πρώτες πράξεις της κυβέρνησης αφορούν τον περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων και των διαδηλώσεων, σημείωσε επίσης ο κ. Τσακαλώτος.

Όσο για την ασφάλεια, ρώτησε τους κυβερνώντες εάν θεωρούν πως «επειδή σας ψήφισε ο κόσμος έχετε λευκή επιταγή να εισβάλετε σε σπίτια χωρίς εισαγγελική εντολή, να ξεβρακώνετε κοριτσάκια;».

«Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται και από αναξιοπιστία και από ταξική μεροληψία», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και απηύθυνε έκκληση προς τις δημοκρατικές δυνάμεις «να συμπορευτούμε στη μάχη μας για τη διεκδίκηση όλων των παραπάνω», τονίζοντας ότι «μπορούμε και πρέπει να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο και πείσουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές, να δείξουμε ότι το συμφέρον της μεσαίας και λαϊκής τάξης μπορεί να είναι οικουμενικό συμφέρον, δηλαδή συμφέρον για όλους».