Σε μια «συμφωνία» η οποία δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά από εκείνα που καλούνταν να απαντήσει – με το βασικότερο από αυτά να είναι η προστασία των οικογνειακών προϋπολογισμών – «κατέληξαν» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των φορέων των εμπόρων (ΣΕΛΠΕ, ΕΣΕΕ).

Ads

Πρόκειται για 50 προϊόντα, χωρισμένα σε 20 κατηγορίες, τα οποία ναι μεν ορίζονται ως «απαραίτητα για τη διαβίωση του νοικοκυριού», αλλά κάθε αλυσίδα σούπερ – μάρκετ, είναι ελεύθερη να τα ορίζει, όπως και τις κατηγορίες τους, κατά το δοκούν.

Ο ίδιος ο υπουργός ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται για «συμφωνία κυρίων». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ».

Επίσης, δεν πρόκειται για συμφωνία μείωσης τιμών σε αυτά τα προϊόντα – τα οποία οι αλυσίδες πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου – αλλά για «προσπάθεια» να συγκρατηθούν οι αυξήσεις σε αυτά.

Ads

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης  τόνισε ότι δεν τέθηκε καν στη συζήτηση το «πάγωμα» των τιμών, «καθώς, όπως σημείωσε, το πάγωμα δεν είναι στο δικό τους χέρι. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με όλη τη βιομηχανία για να δούμε πως και η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών».

Και συμπλήρωσε: «πιστεύω ότι όλοι έχουν καταλάβει το μέγεθος της αναγκαιότητας τα βασικά για τη διαβίωση των Ελλήνων προϊόντα να κρατηθούν στο μέγιστο δυνατό χαμηλότερο επίπεδο».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Γεωργιάδη μετά το τέλος της συνάντησης:

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες, που οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις φέρνουν στα νοικοκυριά, είχε για άλλη μία φορά εποικοδομητική συζήτηση με όλο τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, των αλυσίδων super market και του υπολοίπου λιανικού εμπορίου.

Συμφωνήσαμε στο εξής: Η κάθε αλυσίδα super market θα παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το καλάθι της νοικοκυράς, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού, προκειμένου να δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Παράλληλα, οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν εντατικά πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά -όπως λέει ο νόμος- προϊόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους του κλάδου για την καλή μας έως τώρα συνεργασία και κυρίως γιατί κατανοούν ότι εδώ δίνεται μία μάχη που αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Και είναι μία μάχη που ναι μεν προήλθε από το εξωτερικό, από τον πόλεμο και από την ενεργειακή κρίση, αλλά είναι μία μάχη που πρέπει να τη δώσουμε και να την κερδίσουμε.

Επίσης, εξετάσαμε διεξοδικά το ζήτημα της επάρκειας των προϊόντων, ένα θέμα που απασχολεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υπό τις παρούσες συνθήκες, και θέλω να τους ευχαριστήσω διότι η ελληνική αγορά, όπως και κατά την περίοδο του Covid, κατάφερε να ξεχωρίσει και να μην έχει ζητήματα ελλείψεων, θα καταφέρει και τώρα να έχει πλήρη επάρκεια προϊόντων παρά τις πολύ μεγάλες διεθνείς πιέσεις σε διάφορα είδη προϊόντων.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που έκαναν όλους τους προηγούμενους μήνες για να προλάβουν να έχουν επαρκείς προμήθειες που δημιουργούν δίχτυ ασφαλείας για τον Έλληνα καταναλωτή. Και θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για αυτό.

Η Κυβέρνηση θα παραμείνει κοντά στον κλάδο για να λύνει θεσμικά προβλήματα αλλά και προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την πορεία, ώστε να συνεχίσουμε αυτή την καλή μας συνεργασία, αλλά και θα παρακολουθούμε με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την εφαρμογή αυτών των αποφάσεών μας».