Νέο γύρο στην (αναζωπυρωμένη) κόντρα Μαξίμου – Στουρνάρα άνοιξε σήμερα ένα tweet του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Ads

«Ο διοικητής της ΤτΕ ασκεί κριτική στον τρόπο διακυβέρνησης, δεν θα μείνει αναπάντητη. Ειδικά μετά τις παραδοχές του Δ.Ν.Τ», έγραψε ο Νίκος Παππάς στο twitter, προαναγγέλοντας ουσιαστικά συνέχεια στην -ανοιχτή πλέον- αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Στουρνάρας: Δεν αρκεί η δημοσιονομική προσαρμογή

Απάντηση από τον Γιάννη Στουρνάρα δεν υπήρξε, ωστόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία άσκησε εκ νέου έμμεση κριτική στην κυβερνητική πολιτική: Οπως είπε, δεν αρκεί η δημοσιονομική προσαρμογή και απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και κυρίως άμεση υλοποίησή τους.

Ads

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πάντως πως «οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγο καιρό και έχουμε στοιχεία γι’ αυτό».

Το μήνυμα Παππά

Το νέο μήνυμα Παππά προς Στουρνάρα έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ κατά την οποία ο υπουργός Επικρατείας είχε εξαπολύσει επίσης βολές κατά του κεντρικού τραπεζίτη λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει υπάρξει και υπουργός Οικονομικών του Αντώνη Σαμαρά και δεν θα πρέπει να λειτουργεί με προτεραιότητα να δικαιώσει τις τότε πολιτικές του… Οποιος επιθυμεί να έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα καλό είναι να τοποθετείται δημοσίως και με την υπογραφή του και όχι μέσω διαρροών».

Η κυβέρνηση χρεώνει στον Γιάννη Στουρνάρα παρεμβάσεις ποδόμησης της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ υπήρξε έντονη ενόχληση για την πρόσφατη δήλωσή του ότι η διαπραγμάτευση Βρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα 86 δις ευρώ. Δυσαρέσκεια προκάλεσε επίσης και το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος επιχείρησε να διαψεύσει, μέσω κύκλων του, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης όταν ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε στη Βουλή πως στην διαπραγμάτευση του 2015 ο Γιαννης Στουρνάρας είχε προτείνει να πληρωθεί το ΔΝΤ από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Το «δείπνο των 8»

Η κλιμάκωση της κόντρας Μαξίμου – Τράπεζας της Ελλάδας έρχεται στον απόηχο και του δημοσιεύματος των ΝΕΩΝ για το περίφημο «δείπνο των 8». Στο εν λόγω δείπνο, στο οποιο μετείχαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Σημίτης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Τάσος Γιαννότσης, φέρεται να ζητήθηκε από τον τραπεζίτη να ηγηθεί του εγχειρήματος ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς με προοπτική ανάληψης και της πρωθυπουργίας…