Κακουργηματικές διώξεις για απιστία το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το dailythess.gr, η ποινική δίωξη για απιστία και άμεση συνέργεια στη συγκεκριμένη πράξη, ασκήθηκε με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και στρέφεται εναντίον προέδρων και αντιπροέδρων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Ιδρύματος καθώς και μελών της Εταιρίας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η έρευνα διενεργήθηκε από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και αφορά στο χρονικό διάστημα από το 2008 έως και το 2014. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας φέρεται να καταβλήθηκαν χρηματικά ποσά (συνολικού ύψους 9,7 εκατ. ευρώ) για συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα σε προγενέστερο χρόνο από την τυπική έναρξή τους ενώ από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πληρώθηκαν δαπάνες (όπως μετακινήσεις) ύψους περίπου 500.000 ευρώ, οι οποίες φέρεται να μην καλύπτονται από τα προγράμματα.