Την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος τουλάχιστον 70 στελεχών και υπαλλήλων της τράπεζας Pro Bank για τα θαλασσοδάνεια που χορήγησε την περίοδο 2004 έως και 2011. Η Pro Bank έκλεισε από τον Ιούλιο του 2013.

Ads

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την τράπεζα, οι δανειοδοτήσεις που χορηγήθηκαν την επίμαχη περίοδο χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις, φαίνεται να έχουν προκαλέσει ζημιά που μέχρι στιγμής εκτιμάται στο ποσό των περίπου 64 εκατ. ευρώ.

Η Pro Bank σταμάτησε τη λειτουργία της στις 26-7-2013, κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από την ΤτΕ. Το «υγιές» της τμήμα εξαγοράστηκε από την Εθνική, και το υπόλοιπο σε τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Έναν χρόνο αργότερα, στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου έφτασε μία ανώνυμη καταγγελία, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η Pro Bank  χορηγούσε θαλασσοδάνεια τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας. Η διερεύνηση της υπόθεσης αρχικά ανατέθηκε στον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος αμέσως έδωσε εντολή στον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί σε έλεγχο, κατ΄ αντιπροσωπευτικό δείγμα, των 50 μεγαλύτερων δανείων της Pro Bank, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% του συνόλου των δανειακών χορηγήσεων και να συντάξει σχετική έκθεση.

Ads

Ο κ. Δρατσάκης ζήτησε από τον εκκαθαριστή να διερευνήσει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσία της, εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Στη συνέχεια την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς, ο οποίος ήταν και αυτός που παρέλαβε την έκθεση του εκκαθαριστή. Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν, τα 36 δεν εξασφάλιζαν την τράπεζα και προκάλεσαν ζημιά 63,8 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό είναι μόνο ένα μόνο μέρος του ελέγχου καθώς ήταν δειγματοληπτικός, με εισαγγελικές πηγές να σημειώνουν ότι στην ανάκριση η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη κι άλλων επισφαλών δανείων.