Στη δικαιοσύνη καλούνται να λογοδοτήσουν 14 άτομα, μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) και συγγενείς τους, για τη διαχείριση των κονδυλίων που λάμβανε η ΜΚΟ ως κρατικές επιχορηγήσεις. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και εκδόθηκε βούλευμα για δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων. Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά κακουργηματικής φύσεως αδικήματα και συγκεκριμένα τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ads

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Έθνους πρόκειται για την ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου». Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1992 και αποτελούσε εξέλιξη του σωματείου «Φίλοι της Πάτμου». Στόχος τους ήταν η διεθνής προβολή της Ορθοδοξίας, σε συνδυασμό με το επίκαιρο ζήτημα του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του είχε πραγματοποιήσει συνολικά 8 συμπόσια σε μακρινά σημεία του πλανήτη, από τον Μισισιπή και την Αρκτική έως τον Δούναβη και την Αδριατική. Εδώ και αρκετά χρόνια ο «Κύκλος της Πάτμου» είχε ατονήσει. Τη σκυτάλη είχε λάβει ένα νέο σωματείο, με έδρα το Λονδίνο και «ψυχή» μια γυναίκα, την επικεφαλής του «Κύκλου», που απεβίωσε πριν από λίγο καιρό.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, από την έρευνα που διεξήγαγε η οικονομική αστυνομία προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα 2000 – 2010, κατά το οποίο η οργάνωση χρηματοδοτήθηκε για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων, στα ταμεία της εισέρρευσε συνολικά το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ το καταχωρημένο στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων ποσό ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ.
 
Η ΜΚΟ διοργάνωσε συμπόσια σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006), Αρκτική (2007) και Μισσισσιππή (2009), ενώ αναβλήθηκαν δύο ακόμη συμπόσια στην Κασπία (2005) και στο Νείλο (2009).
 
Όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ είχαν μεταφερθεί ποσά σε λογαριασμούς μελών της για εξόφληση προσωπικών δανείων, λειτουργία off-shore εταιρείας για ανακαίνιση ακινήτων κ.ά.
 
Επιπλέον, εντοπίστηκε ένας τραπεζικός λογαριασμός σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο Λονδίνο, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εισροές συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από διάφορα εγχώρια και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.α.) με τη μορφή χορηγιών και δωρεών.
 
Η ΜΚΟ έλαβε επίσης επιχορηγήσεις από δυο υπουργεία, χωρίς ωστόσο στην πρώτη περίπτωση να γίνει σχετική καταχώρηση στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ποσό, που εισπράχθηκε για τη διεξαγωγή του συμποσίου της Κασπίας (το οποίο και αναβλήθηκε), καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων.
 
Το υλικό που μελετήθηκε ξεπερνά τις 60.000 σελίδες, η ποινική δικογραφία τις 7.000 σελίδες και το διαβιβαστικό προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τις 250 σελίδες.
 
Ενδεικτικά, όσον αφορά στις επιχορηγήσεις που έλαβε για την διοργάνωση συμποσίων, από την ΕΛΑΣ επισημαίνονται τα ακόλουθα:
 
– Για συμπόσιο στην Κασπία, η ΜΚΟ επιχορηγήθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμπόσιο αναβλήθηκε με το πρόσχημα λόγων ασφαλείας που σχετίζονταν με την πολιτική κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς το αδιάθετο ποσό να επιστραφεί στο Υπουργείο.
 
– Για συμπόσιο στον Αμαζόνιο, από την έρευνα προέκυψε ότι τα πραγματικά συνολικά έσοδα της ΜΚΟ για την τέλεση του συμποσίου υπερέβαιναν κατά πολύ τα καταχωρημένα στα λογιστικά βιβλία. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό για το εν λόγω συμπόσιο τα έσοδα και τα έξοδα ήταν ισοσκελισμένα, γεγονός όμως που όπως προέκυψε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
 
– Για συμπόσιο στο Νείλο, η ΜΚΟ έλαβε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από το ελληνικό δημόσιο. Επειδή το συμπόσιο αναβλήθηκε, με το πρόσχημα αναταραχών στην περιοχή, έπρεπε να δοθεί ως αποπληρωμή ρήτρας για την ακύρωση του ναύλου, χρηματικό ποσό. Ταυτόχρονα, το σωματείο απέσπασε κι άλλο χρηματικό ποσό, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, από ελληνική τράπεζα. Ενδεικτικό της πρόθεσης των μελών της ΜΚΟ να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, είναι το γεγονός ότι ενώ η αποπληρωμή της ρήτρας πραγματοποιήθηκε από τη δωρεά της ελληνικής τράπεζας, τα συγκεκριμένα παραστατικά υποβλήθηκαν ως δικαιολογητικά στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, όπως προέκυψε από το προανακριτικό υλικό, το ναυλοσύμφωνο μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρείας και της ΜΚΟ, καθώς και σχετικό τιμολόγιο, είχαν συνταχθεί μετά την απόφαση για την αναβολή του συμποσίου.