Εντείνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία στην Κρήτη, με τα συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων να προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι αλλά και τον πάγο. Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο με αρκετούς δρόμους να είναι κλειστοί , ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης προκλήθηκαν σε χωριά των Χανίων. Παράλληλα, η πρόγνωση του καιρού αναφέρει ότι η κορύφωση της κακοκαιρίας «Ελπίς» στην Κρήτη θα γίνει τις απογευματινές ώρες της Τρίτης. Γι αυτό τον λόγο η Κρήτη συμπεριλήφθηκε στις περιοχές που και την Τετάρτη θα υπάρξει εκ νέου γενική αργία.

Ads

Ιδιαίτερα δύσκολες ήταν οι συνθήκες τις προηγούμενες μέρες, καθώς οι σεισμόπληκτοι αντιμετώπιζαν προβλήματα επειδή δεν έχουν θέρμανση. Επιπλέον, το πρωί της Τρίτης υπήρξε πρόβλημα με τον εφοδιασμό τους σε τρόφιμα, όμως με την παρέμβαση της Περιφέρειας και τη χρήση κατάλληλων οχημάτων, προσέγγισαν τους οικισμούς και η τροφοδοσία αποκαταστάθηκε. Όλα αυτά ενώ αναμένεται η κορύφωση της κακοκαιρίας στην Κρήτη.

Προβλήματα κυκλοφορίας

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ενημέρωσε για τα σημεία που έχουν ληφθεί μέτρα προσωρινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ads

Συγκεκριμένα, στον νομό Χανίων κλειστή, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, είναι η επαρχιακή οδός Φουρνέ-Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Ζούρβας, η επαρχιακή οδός Χανίων-Κοντοπούλων-Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Δρακώνας Κεραμειών, η οδός Βασιλείου Πούλακα στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Περιβολίων έως την τοπική κοινότητα Θερίσσου και η εΕπαρχιακή οδός Χανίων-Ομαλού στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Λάκκων έως Ομαλό.

Επίσης κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Βρυσσών-Χώρας Σφακίων στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Αλίκαμπου έως Χώρα Σφακίων, η επαρχιακή οδός Χανίων-Παλαιοχώρας στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Βουκολιών έως την τοπική κοινότητα Καντάνου και η επαρχιακή οδός Χανίων-Σούγιας στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Χλιαρού έως την τοπική κοινότητα Ροδοβάνι.

Στο νομό Ρεθύμνης η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Γερακαρίου(Δήμου Αμαρίου)- Σπηλίου(Δήμου Αγίου Βασιλείου), την επαρχιακή οδό Αμνάτος(Δήμου Ρεθύμνης)-Αρκάδι(Δήμου Ρεθύμνης) και την επαρχιακή οδό Πατσός-Μέρωνα Δήμου Αμαρίου.

Στον νομό Ηρακλείου αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Χερσονήσου -Οροπεδίου Λασιθίου στο ύψος δημοτική ενότητα Κράσι και την επαρχιακή οδό Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος δημοτική ενότητα Γωνιές(Δήμου Μαλεβιζίου). Τέλος στον νομό Λασιθίου χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτείται στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου-Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Ζενίων μέχρι τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης σε αρκετές ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με δηλώσεις του προϊστάμενου της υπηρεσίας κ. Πλοκαμάκη στην ΕΡΤ Χανίων, χωρίς ρεύμα είναι οι περιοχές:

Κάμπος, Σφηνάρι, Εννιά Χωριά, όλη η επαρχία Σφακίων και ο οικισμός Σπίνα στον Δήμο Καντάνου -Σελίνου, σημείο που δεν υπάρχει πρόσβαση στο συνεργείο της ΔΕΗ, αφού έχει αποκλειστεί από τα χιόνια.

Οι τεχνικοί της ΔΕΗ έχουν ήδη σπεύσει στις επίμαχες περιοχές για την αποκατάσταση της βλάβης, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες στην Κρήτη: 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, σταδιακά υποχωρεί, με τα φαινόμενα βαθμιαία να εξασθενούν και μέχρι το τέλος της ημέρας να αποκτούν τοπικό χαρακτήρα και να περιορίζονται στην Κρήτη, στην οποία η κορύφωσή του αναμένεται από το απόγευμα προς το βράδυ της Τρίτης 25 Ιανουαρίου.

Στα ορεινά χωριά της Κρήτης οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται σε Επισκοπή, Σταμνιούς, ενώ ο δρόμος προς Πεζά – Αρκαλοχώρι παραμένει κλειστός.

image

image

image

image

image