Η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει ήδη ντύσει στα «λευκά» πολλές περιοχές της χώρας, όπως τις Κυκλάδες, την ώρα που πολλοί Δήμοι ανακοίνωσαν πως σχολεία και παιδικοί σταθμοί θα είναι κλειστοί αύριο, ή και για περισσότερες μέρες. Στην Αττική, κλειστά θα μείνουν όλα τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη.

Ads

Δορυφορικές εικόνες που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνουν τις νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές του Αιγαίου σήμερα και οι οποίες, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου.

Κατά διαστήματα παροδικές χιονοπτώσεις επηρεάζουν και πεδινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Εύβοια και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου σημειώθηκαν χιονοκαταιγίδες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσουν μετά τις μεσημβρινές ώρες και ο καιρός θα βελτιωθεί. Ωστόσο αυτή η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη, καθώς από τις βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση από τα βόρεια, αρχικά με τοπικές χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, που γρήγορα θα σταματήσουν.

Ads

Στη συνέχεια, χιονοπτώσεις αναμένονται στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής και τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρές.

Χιόνια αναμένονται μάλιστα από αύριο το μεσημέρι και στην Αττική, με μεγάλες πιθανότητες να χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Ήδη χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί στα βόρεια του νομού, σε περιοχές όπως η Πάρνηθα, η Πεντέλη και η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Ο υδράργυρος πάντως σήμερα έπεσε στους -10,4 βαθμούς Κελσίου στο Νέο Καύκασο Φλώρινας, στους -10 στο Περτούλι Τρικάλων, στους -9,7 στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας, στους -9,4 στο Μέτσοβο, στους -9 στη Βλάστη Κοζάνης, στους -8,8 στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -8,6 στη Φλώρινα και στους -8,4 στο Νευροκόπι, σύμφωνα με το meteo.gr. 

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Ειδικότερα, τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι – απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι – απόγευμα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, είναι τα ακόλουθα:

Πιθανότητες χιονόπτωσης:

  • Στην κεντρο-βόρεια Αττική : 99%
  • Στη νότια Αττική : 90%

Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm:

  • Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα: 99%
  • Στο κέντρο της Αθήνας: 85%
  • Στα νότια προάστια: 55-60%
  • Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κτλπ): 35-40%

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Όπως υποστήριξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόβλεψή του για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η κακοκαιρία «Ελπίς» δεν έχει δείξει ακόμη το πραγματικό της μέγεθος και αναμένεται να φανεί τις επόμενες ώρες και στην Αττική.

Υποστήριξε ακόμη πως τη Δευτέρα και την Τρίτη θα φανεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Ελπίς» στις περιοχές της χώρας από τη Χαλκιδική και κάτω ενώ στην Αττική αναμένονται έντονα φαινόμενα τα ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης.

Αρχικά, η θερμοκρασία θα είναι πολύ χαμηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου (21.1.2022) και από αύριο οι χιονοπτώσεις αναμένονται να είναι έντονες στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και ιδιαίτερα στα νησιά των Κυκλάδων.