Άμεσες εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, καθώς η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο που θα παραδώσει στη Βουλή η συγκυβέρνηση αναφέρονται οι κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει σε χθεσινή συνέντευξή του χοντροκομμένη σκευωρία την εξαφάνιση των συγγενικών του προσώπων από την αλλοιωμένη λίστα Λαγκάρντ, αφήνοντας αιχμές εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ads

 
Οι επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους προέδρου των κομμάτων Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη ήταν άμεσες και αποφασίστηκε να κατατεθεί από κοινού πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές στο κείμενο των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης αναφέρεται ότι έχει διαπιστωθεί αλλοίωση της λίστας και ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το κείμενο – το οποίο θα αρχίζουν από το πρωί να υπογράφουν οι βουλευτές – περιγράφει την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου, κατηγορία που επισείει ποινή έως και 20 έτη, καθώς και της παράβασης καθήκοντος.

Για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, απαιτούνται τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών. Η πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου.
 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε πως θεωρεί «επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών», πρόταση με την οποία συμφώνησε η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
 
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

Ο σκόπελος της παραγραφής

Στο μεταξύ, τα στελέχη της κυβέρνησης εξετάζουν παράλληλα τρόπους ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής τυχόν αδικημάτων καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα, τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται στο τέλος της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει αμέσως μετά το αδίκημα.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις εγκύρων νομικών, δεν τίθεται θέμα παραγραφής λόγω της «Βουλής της μίας ημέρας» που μεσολάβησε των αμέσως προηγούμενων εκλογών και πηγές της κυβέρνησης εκφράζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει και να διαλευκανθεί η υπόθεση πάση θυσία.

Συμφωνία μέχρι τη διαφωνία
 
Την εξερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όπου αυτές αναλογούν ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών», ενώ με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ» τάσσονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
Αντιπαράθεση ξέσπασε πάντως μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε Να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και των κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό.
 
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σημειώνει ότι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών επιχειρείται να περιορισθεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, ώστε να γλιτώσει η κυβέρνηση από τη διάλυση της ηθικοπολιτικής διάστασης που της έχει απομείνει.

«Τα πρόσωπα και τα κόμματα που έκαναν την διαφθορά καθεστωτική δομή του κράτους, της οικονομίας και της πολιτικής, βρίσκονται, τότε όπως και τώρα, εντός των τειχών της εξουσίας και συναλλάσσονται ιδιοτελώς και εκ του ασφαλούς. Έχουν απαράγραπτες ευθύνες, πολιτικές, ποινικές και αστικές, για τη σημερινή εξαθλίωση των πολιτών και τον πρωτοφανή ξεπεσμό της χώρας. Ευθύνες που προφανώς δεν περιορίζονται στο πρόσωπο του οποίου τις υπουργικές επιλογές και πολιτικές νομιμοποίησαν ασμένως και εξακολουθούν να εφαρμόζουν ευλαβικά, το πρόσωπο που μέχρι χτες υπέθαλπαν και που σήμερα αποφάσισαν να «θυσιάσουν», κατά την γνωστή πρακτική και μεθοδολογία έκνομων οργανώσεων. Μάταια προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικά και δικονομικά οφέλη οι ενεχόμενοι από τη διαγραφή του γνωστού συνεργού τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
 
Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν “εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ”. Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό, καταλήγει ο κ. Κεδίκογλου.
 
Για χοντροκομμένη σκευωρία κάνει λόγο ο Παπακωνσταντίνου

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι δεν αφαίρεσε κανένα όνομα από τη λίστα, ενώ αφήνει αιχμές για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεσή του και τον ίδιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας λόγο για χοντροκομμένη σκευωρία και επισημαίνοντας ότι “είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ένα ονοματεπώνυμο”.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι πρόκειται για «μία χοντροκομμένη σκευωρία», που στόχο έχει την κατασκευή της δικής του ενοχής, και, όπως αναφέρει, «είναι υπερβολικά βολικό για όλους, οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή, να έχουν ένα και μόνο ένα ονοματεπώνυμο».