Κανονικά θα συνεχιστεί η λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής, καθώς η «Ελληνικός Χρυσός» ανακοίνωσε σήμερα πως τελικά δεν θα αναστείλει τις εργασίες, όπως είχε απειλήσει με τελεσίγραφο, το οποίο θα έληγε αύριο Παρασκευή. Μάλιστα η εταιρεία εκφράζει τώρα την ικανοποίησή της για τον «εποικοδομητικό διάλογο», όπως λέει, αν και δεν άλλαξε κάτι στη στάση της κυβέρνησης, η οποία επιμένει πως όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα λυθούν μέσω της διαιτησίας. 

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Σημειώνεται πως νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων σήμερα το πρωί με τον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλη Βερροιόπουλο, και με τη διοίκηση της εταιρείας.  Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως δήλωσε το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», Γ. Χατζής, «η Eldorado ανακοίνωσε από τον Καναδά ότι παίρνει πίσω την απόφασή της για αναστολή των εργασιών. Αυτήν τη φορά κερδίσαμε». «Θα ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του George Burns. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι θα είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για να συνεχιστεί αυτό το έργο που είναι για καλό όλων των Ελλήνων», πρόσθεσε. 

Ads

image

Συγκεκριμένα, η Eldorado Gold ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε εποικοδομητικό διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής: 

«Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υποέργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το ελληνικό Κράτος βάσει μίας ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)», αναφέρει η εταιρεία ενώ, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, Τζορτζ Μπέρνς, σημείωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το ΥΠΕΝ. Πέραν αυτού, την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ εξέδωσε μία σειρά αδειών ρουτίνας για το έργο της Ολυμπιάδας, οι οποίες εκκρεμούσαν εδώ και πολύ καιρό. Σαν αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, έχουμε αποφασίσει την προσωρινή αναβολή της απόφασής μας να θέσουμε τα έργα μας στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης».

Ο ίδιος διευκρίνισε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε η έναρξη της διαδικασίας διαιτησίας μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας, ενώ εκδόθηκαν, όπως ήταν από καιρό προγραμματισμένο, οι άδειες που απαιτούνταν για τη λειτουργία της Ολυμπιάδας. Αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός πως η εταιρεία προχώρησε στο τελεσίγραφο για αναστολή της λειτουργίας ενώ ήταν γνωστό πως οι εν λόγω άδειες θα εκδίδονταν.

Ερώτημα προκαλεί το γεγονός πως σήμερα η εταιρεία μίλησε για «ικανοποίηση» και «εποικοδομητικό διάλογο» ενώ δεν άλλαξε κάτι από την αρχική στάση της κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη είχαν αφήσει αιχμές για πολιτικά παιχνίδια της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως δεν ήταν πραγματικά στις προθέσεις της να αποχωρήσει. Όπως σημείωναν με νόημα κυβερνητικά στελέχη, το «τελεσίγραφο αποεπένδυσης» της El Dorado, ήρθε μία ημέρα μετά το επενδυτικό προσκλητήριο – το GRinvest – του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, και στον θερμό ακόμη απόηχο της «ψήφου εμπιστοσύνης» Μακρόν και της γαλλικής επιχειρηματικής ελίτ στην Ελλάδα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε καταγγείλει πως πίσω από τις κινήσεις της El Dorado βρισκόταν η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σηκώσει ψηλά το θέμα των απειλών της εταιρείας για αποχώρηση από την Ελλάδα, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως διώχνει τις επενδύσεις. Το Μαξίμου είχε «καρφώσει» τη ΝΔ κάνοντας λόγο για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ». Η απόπειρα «δεν θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62», υπογράμμιζαν από την κυβέρνηση, καλώντας παράλληλα την εταιρεία να αφήσε τις απειλές και να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στη σύμβαση. 

Τελικά η εταιρεία δεν αποχώρησε παρά τις απειλές και τα τελεσίγραφα – για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια – και μετά τη σχετική ανακοίνωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του…