Ένα περίπου μήνα πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση αποφασίζει να «λύσει» το πρόβλημα της μετανάστευσης. Εκτός από τα 30 κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλη τη χώρα που ανακοίνωσε, αρχίσουν από σήμερα και εντατικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα εισόδου και παραμονής.
 

Ads

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, από τη Δευτέρα η ομάδα ΔΙΑΣ της Άμεσης Δράστης ενισχύεται με χίλιους νέους αστυνομικούς.
 
Η απόφαση για την επιχείρηση «σκούπα» ελήφθη σε σημερινή σύσκεψη που έγινε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στην οποία πήραν μέρος η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ. Όπως έγινε γνωστό οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν τα χαρακτηριστικά όσων οργανώθηκαν κατά το παρελθόν για το ίδιο πρόβλημα, αλλά θα εστιαστούν σε περιοχές στις οποίες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ενοικιάσει διαμερίσματα για να διαμένουν μαζί δεκάδες μετανάστες.
 
Επίσης, οι επιχειρήσεις αυτές θα γίνονται το πρωί και το απόγευμα, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες.
 
Οι αλλοδαποί που θα συλληφθούν για παράνομη είσοδο στη χώρα, λόγω της μη λειτουργίας ακόμη των κέντρων κράτησης, θα οδηγούνται στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ.
 
Πάντως, νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Όθωνας, δήλωσε πως εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση το πρώτο κέντρο μεταναστών θα λειτουργήσει σε 30 έως 45 ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Όθωνα, το έργο της αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων που υπάρχουν (π.χ. στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πια) σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 
Εν μέσω αυτής της κινητικότητας κατά των μεταναστών, οι ακροδεξιοί της Χρυσής Αυγής δηλώνουν αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια, απαιτώντας μαζικές απελάσεις και παρεμπόδιση της εισόδου των μεταναστών στη χώρα με διασπορά ναρκών και Ειδικών Δυνάμεων σε όλη την περιοχή του Έβρου.
 
Ειδικότερα, το κόμμα της Χρυσής Αυγής που βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται σπεκουλάροντας πάνω στο σοβαρό ζήτημα της μετανάστευσης προχωρά σε κήρυγμα μίσους εναντίον των μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι «τα σύνορά μας στον Έβρο είναι σουρωτήρι και καθημερινά εισβάλουν στην Ελλάδα ανενόχλητοι περισσότεροι από 300 λαθρομετανάστες» και προτείνοντας απαράδεκτες «άμεσες και ριζικές ενέργειες». Μεταξύ άλλων, η Χρυσή Αυγή προτείνει καταγγελία της συνθήκης της Οττάβα και εκ νέου διασπορά των ελληνικών ναρκοπεδίων, μεταφορά Ειδικών Μονάδων του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο και τη μετατροπή σε ιδιώνυμο όποιου εγκλήματος τελεί παράνομος αλλοδαπός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη δημιουργία των κέντρων κράτησης «προεκλογικό πυροτέχνημα σε βάρος της περιφέρειας» από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό με το θέμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών. Το όλο θέμα είναι αστείο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, ενώ εξέφρασε την απορία του για το «πώς ο κ. Παπαδήμος επέτρεψε να εμπλακεί το όνομα του σε μια τέτοια υπόθεση».
 
Επισήμανε παράλληλα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση στο πρόβλημα, πέρα από τις απελάσεις. «Να εφαρμόσουμε τη ποσόστωση που ισχύει και από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή 2 – 2,5% και οι υπόλοιποι λαθρομετανάστες να φύγουν», σημείωσε. Πρότεινε επίσης να εκδώσει η χώρα μας ταξιδιωτικά έγγραφα και να τα δώσει στους παράνομους μετανάστες προκειμένου να φύγουν στην Ευρώπη.

Που θα δημιουργηθούν τα κέντρα κράτησης
 
Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προχωρά στην αξιολόγηση των 35 ανενεργών στρατοπέδων που έχει υποδείξει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, τρία στρατόπεδα θα μετατραπούν σε κέντρα για μετανάστες στην περιφέρεια Αττικής, για δύο στην Πάρνηθα και ένα στην Κερατέα.
 
Τα περισσότερα υποψήφια στρατόπεδα βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα 10 από αυτά βρίσκονται στον Έβρο στις περιοχές, Καρωτή, Χελιδόνα, Μεταξάδες, Καστανιές, Νεοχώρι, Βρυσικά, Κήποι και Ασημένιο.
 
Στο νομό Θεσσαλονίκης υποψήφια για κέντρα μεταναστών είναι στρατόπεδα σε Θέρμη, Διαβατά και Λαγκαδίκια, στο νομό Σερρών σε Κερδύλλια, Αχλαδοχώρι και Πεντάλοφο, ενώ από δύο στρατόπεδα θα χρησιμοποιηθούν στους νομούς Κοζάνης, Ημαθίας και Δράμας.
 
Τα υπόλοιπα κέντρα θα δημιουργηθούν στη Φλώρινα, στην Πέλλα, στην Καστοριά, στη Σκύδρα, στη Ροδόπη, στην Κω και στο Ρέθυμνο.
 
Σύσκεψη για το θέμα είχε νωρίτερα την Τετάρτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη κ.α.

Ads