Με την κατάθεση του πρώην υποψήφιου βουλευτή και επιστημονικού συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ηλία Σταύρου συνεχίστηκε, σήμερα, η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. 

Ads

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε επισκεφτεί Πάσχα το σπίτι του τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Στάθη Μπούκουρα και αναφέρθηκε σε «ναζιστικά σύμβολα και ύμνους που τραγούδησαν». 

Η πλευρά Μπούκουρα αμφισβήτησε τον Σταύρου και υποστήριξε ότι τα όσα κατέθεσε διαψεύδονται από μάρτυρες. Ζήτησε δε, την αποστολή της κατάθεσης στον Εισαγγελέα, ώστε να διωχθεί ο Σταύρου για ψευδορκία, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Σπουρδαλάκης: Κόμμα πολιτοφυλακή η ΧΑ – Πρέπει να ελεγχθούν τα οικονομικά της 

Ads

«Κόμμα πολιτοφυλακή» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης, που κατέθεσε επίσης σήμερα στο δικαστήριο. 

Ο καθηγητής που έχει ασχοληθεί στο πλαίσιο μελέτης του για τα πολιτικά κόμματα με την Χρυσή Αυγή, υποστήριξε στην κατάθεση του ότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι η άσκηση βίας για πολιτικούς σκοπούς, ενώ τόνισε πως η δομή της είναι στρατιωτικού τύπου.

Όπως ανέφερε κατά την εξέταση του ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, η Χρυσή Αυγή δεν είναι «μια πολιτική οργάνωση που εκφράζει μια παράδοση που είναι κοντά στο πλαίσιο του Διαφωτισμού», ενώ τόνισε πως η ρητορεία του κόμματος «δεν εμπίπτει στο πλαίσιο του Δικαιικού πολιτισμού».

Αναφέρθηκε επίσης ο καθηγητής στο θέμα των οικονομικών στοιχείων του κόμματος, επισημαίνοντας πως το 2013 η αίσθηση που ο ίδιος αποκόμισε ασχολούμενος με την Χρυσή Αυγή ήταν ότι «η πολυσχιδής δραστηριότητα του κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο με τα έσοδα των υποτιθέμενων μελών, είτε με των βουλευτών. Δηλαδή γραφεία, παρουσιάσεις, εφημερίδα».

«Η εντύπωσή μου είναι ότι η δραστηριότητα τού συγκεκριμένου κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί, και ειδικά χωρίς κρατική χρηματοδότηση μέχρι τότε. Άρα, κάποιος θα έπρεπε να δει και αυτή τη διάσταση, ερευνώντας το κόμμα». Τόνισε δε, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, πως δεν είχε αντίστοιχη εντύπωση για άλλα κόμματα εκείνη την περίοδο. «Μπορεί να το δικαιολογούν με περισσότερα μέλη, μπορεί να είναι παλιότερα…», είπε χαρακτηριστικά.