Ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με επίκεντρο την πρόθεση της κυβέρνησης να «σπάσει» τη Β’ Αθηνών αλλά και την εκλογική περιφέρεια Αττικής.

Ads

Στο προσκήνιο επανήλθε και η εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές, κάτι όμως που απαιτεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 200 ψήφων. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσει το Κίνημα Αλλαγής, από τη στιγμή μάλιστα που ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του εν λόγω πολιτικού φορέα, που έχει να κάνει με την κατάτμηση της της Β’ Αθηνών, η οποία επίσης απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία για άμεση εφαρμογή.

Σε αυτό το ζήτημα αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες 200 ψήφοι, προκειμένου να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. «Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι εάν έχουν διαμορφωθεί εκείνοι οι όροι που θα οδηγήσουν σε μια επανατοποθέτηση των κομμάτων που δεν την είχαν υποστηρίξει, πολύ ευχαρίστως το συντομότερο δυνατόν να το φέρουμε και επειδή θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο το θέμα της απλής αναλογικής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε δε πως η Φώφη Γεννηματά είχε θέσει ως προϋπόθεση το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει μια συνολική τέτοια συζήτηση.

Ads

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στο tvxs πως το ζήτημα της απλής αναλογικής θα ανοίξει επισήμως εκ νέου, μόνο στην περίπτωση  που υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις, όπως το Κίνημα Αλλαγής, που θα δείξουν διάθεση να το επαναφέρουν στο τραπέζι της συζήτησης.