Σταθερά πρώτος και 14 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία νέας δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Είναι η δεύτερη κατά σειρά σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται το Σάββατο και δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με μεγάλη διαφορά. Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα» που κατέγραφε διαφορά άνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στο κυβερνόν κόμμα και τη ΝΔ.

Ads

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη δημοσκόπηση της ALCO, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 35,9%, η Ν.Δ. 21,8%, το Ποτάμι 5,1%, το ΚΚΕ 5,1%, η Χρυσή Αυγή, 5%, οι ΑΝΕΛ 3,6%,το ΠΑΣΟΚ 3,3%, η Ένωση Κεντρώων 1,5%, η Τελεία 1,1%, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 1,6% και οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 16%.

Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, το 51% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί το θέμα, το 27% θέλει δημοψήφισμα και το 15% εκλογές. Στο ερώτημα εάν η Ευρώπη δεν δεχθεί τις ελληνικές προτάσεις, το 50% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί, ενώ το 36% ζητά ρήξη.

Διαβάστε σχετικά:

Κάπα Research: 7 στους 10 Έλληνες επιθυμούν συμφωνία με την EE

Ads

Το 63% δηλώνει ανήσυχο για χρεοκοπία έναντι 32% που δεν δείχνει το ίδιο, ενώ το 48% ανησυχεί για το ενδεχόμενο grexit, έναντι 45%.

Παράλληλα, το 39% είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Επιπλέον, το 64% διαφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, το 77% διαφωνεί με την αποφυλάκιση του Ξηρού, ενώ το 32% διαφωνεί με τις αλλαγές στην Παιδεία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 55% έχει θετική γνώμη για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το 36% αρνητική, ενώ για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου οι θετικές γνώμες φθάνουν το 40%, με τις αρνητικές να αγγίζουν το 50%.