Τα καλά νέα ίσως από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Αθήνα είναι ότι το ΔΝΤ είπε – εμμέσως πλην σαφώς – το τρίτο «mea culpa» της επταετούς εν Ελλάδι θητείας του και ότι οι δανειστές συμφώνησαν, πανηγυρικώς και επισήμως, ότι διαφωνούν.
 
Τα κακά νέα είναι ότι ο λογαριασμός της διαφωνίας αποστέλλεται – για μια ακόμη φορά – στην Αθήνα και η απεμπλοκή είναι καταδικασμένη να αναζητηθεί στα εν δυνάμει ρήγματα του δημοσιονομικού, και προεκλογικού επίσης, παραλογισμού του Βερολίνου.
 
Η γραμμή άμυνας «QE»
 
Σ’ αυτό το,  πολιτικά δύσκολο, εγχείρημα η κυβέρνηση δείχνει να επενδύει στις κυοφορούμενες πρωτοβουλίες Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, επαναδιατάσσει – διακριτικά αλλά εμφανώς – τις κόκκινες γραμμές της και θέτει ως ύστατη γραμμή άμυνας, και ταυτόχρονα ως υπέρτατο στόχο, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ.

Ads

Κατά τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η εν λόγω γραμμή σημαίνει πιθανή – και υπό προϋποθέσεις – επανεξέταση και της έως τώρα θέσης ότι «δεν υπάρχει συμφωνία, εάν δεν συμφωνηθούν όλα», μια επανεξέταση για την οποία είχε ήδη προϊδεάσει από χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
 
Στην πράξη, και όπως άφησε ανοιχτό και στο σημερινό breifing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να συζητηθεί κλείσιμο της αξιολόγησης τώρα και μετάθεση των δύσκολων αποφάσεων για τα πλεονάσματα και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν θα αποκλείσει την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο QE.
 
Το σχέδιο Γιούνκερ
 
Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο φέρεται να βάζει στο τραπέζι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προτείνοντας κλείσιμο της αξιολόγησης (με εργασιακά, ενεργειακό, δημοσιονομικό κενό 2018) τώρα  και μετάθεση για μετά τις γερμανικές εκλογές των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει που πρέπει να ληφθούν και από τις δύο πλευρές για μετά το 2018 – δηλαδή, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος για τους δανειστές και μέτρα που θα διασφαλίζουν τα πλεονάσματα του 3,5% για την Ελλάδα.
 
Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι το εν λόγω σενάριο αυτή τη στιγμή πάσχει στο ότι αφήνει εκτός ατζέντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – ζήτημα, που έθεσε καθαρά ως προϋπόθεση χθες ο Μάριο Ντράγκι για να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. Εξ ου και στις εντατικές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Φραγκφούρτης – με εμπλοκή, κατά τις πληροφορίες, και της Τράπεζας της Ελλάδος – αναζητείται η δίοδος που θα μπορέσει να ξεκλειδώσει την ποσοτική χαλάρωση.
 
«Επιδιώκεται μία συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη, που θα μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο QE», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε σήμερα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο υπαναχωρήσεων που δεν θα περιλαμβάνουν ψήφιση προληπτικών μέτρων «εν όψει της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης».
 
Το αφορολόγητο
 
Στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό παραμένει και το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου μετά το 2018, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά σε σχετική ερώτηση λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση η οποία να περιλαμβάνει μια συνολική λύση των εκκρεμών ζητημάτων. Οταν τεθεί αυτή η πρόταση από τη δική μας πλευρά θα σκεφτούμε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις».
 
Η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ
 
Πιθανή θεωρείται από την ελληνική πλευρά και πρωτοβουλία του επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ με σύγκλιση συνάντησης όλων των εμπλεκομένων πλευρών πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
 
Μέχρι στιγμής, η συνάντηση δεν επιβεβαιώνεται αλλά πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απάντησαν σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ: «Οπως έχουμε επισημάνει και άλλη φορά, πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση». Εσπευσαν να συμπληρώσουν πως «είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν».
 
Κάθε τέτοια εκτίμηση, άλλωστε, προϋποθέτει μισό έστω βήμα πίσω από το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο οποίος, κατά τον γερμανικό Τύπο και τη Suddeutsche Zeitung τουλάχιστον, «απειλείται πλέον με ήττα στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας»…