Το καλό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα και εύκολα η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα, ώστε στο Γιούρογκρουπ της 8ης Δεκεμβρίου να αποφασιστεί η εκταμίευση της τελευταίας μεγάλης δόσης και στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου να ανακοινωθεί η έναρξη συζήτησης για την απομείωση του χρέους στη βάση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά. Η πολύ καλή εκδοχή για την κυβέρνηση θα ήταν να ξεκινήσει ένα μπαράζ πιέσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, να ζητείται επιτακτικά η υπογραφή του Α. Τσίπρα, και να διατυπώνεται η απειλή ότι η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό εμποδίζει τις θετικές εξελίξεις, δηλαδή το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ads

Για την ώρα, τα μηνύματα που έρχονται από τους πιστωτές δεν είναι ενθαρρυντικά για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας ζητούν διευθέτηση εκκρεμοτήτων προκειμένου να επιστρέψουν και, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το Μέγκα, θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώριμη η κατάσταση για να ξεκινήσει ο έλεγχος. Η ουσία είναι ότι αν το ζήτημα αντιμεωπιστεί τεχνοκρατικά, η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα ούτε να βάζει καλό βαθμό στη κυβέρνηση, αφού υπάρχουν εκατοντάδες μνημονιακές εκκρεμότητες και θέματα που δεν μπορεί καν να αγγίξει  λόγω πολιτικού κόστους, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα δοθούν, τελικά, πολιτικές λύσεις και, όπως συνήθως συμβαίνει, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ακριβώς για να περιγράψει τις δυσκολίες που υπάρχουν στο εσωτερικό.

Μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ότι εταίροι και πιστωτές συμμερίζονται τις αγωνίες της κυβέρνησης και θέλουν να εμπλακούν ανοιχτά στο ελληνικό πολιτικό παιχνίδι.Αποφεύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ο,τιδήποτε μπορεί να ρίξει λάδι στη φωτιά, αλλά είναι σαφές ότι δεν βάζουν πλάτη και πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ δεν δείχνει να καίγεται για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών εδώ ή τις έχει προεξοφλήσει.

Το επόμενο δίμηνο θα είναι καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις και η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται στην παραγωγή καλών ειδήσεων, όπως είναι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που θα καταταθεί σήμερα στη Βουλή και για τα κόκκινα δάνεια που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα. Ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτός των ρυθμίσεων δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί αλλά για τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι μονόδρομος να προχωρήσουν σε κάποια μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων πολιτών. Οσα προηγήθηκαν ανέδειξαν ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες και εντάσεις, με τους Γκ. Χαρδούβελη και Ν. Δένδια, υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, να έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση από τα “φίλια πυρά” που δέχονται.

Ads