Τα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI που παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές και πυροδότησαν την αρχή της έρευνας για το σκάνδαλο Novartis καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι η υπόθεση ήταν μια «σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Διαβάστε επίσης:

Στα έγγραφα του FBI, γίνεται ονομαστική αναφορά σε Έλληνες πολιτικούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο και αυτή ήταν η αρχή από την οποία ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης που αφορούσε σε χρηματισμό υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω στοιχεία, που μεταξύ άλλων αποκάλυπταν και τον δαιδαλώδη μηχανισμό χρηματισμού γιατρών και άλλων επαγγελματιών του χώρου της υγείας, εμπλουτίστηκαν και από καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων που παρείχαν επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση και τον ρόλο των εμπλεκόμενων.  

To σχετικό έγγραφο του FBI αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς σκοπούς μόνο για τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα:

Ads
  • Ανδρέας Λοβέρδος
  • Μάριος Σαλμάς 
  • Άδωνις Γεωργιάδης
  • Ανδρέας Λυκουρέντζος
  • Αντώνιος Σαμαράς
  • Ιωάννης Στουρνάρας
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος

image

Μάλιστα για τον Ανδρέα Λοβέρδο (σημ: για τον οποίο έχει ζητηθεί άρση ασυλίας ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της δωροδοκίας), τα έγγραφα χαρακτηριστικά αναφέρουν:  

«Οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προιόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 , ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του… Η θέση της εταιρεία ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο , είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χανόντουσαν ) για την Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια…».    

image

Ειδική αναφορά γίνεται στην MINDWORK, εταιρεία που ανήκε στην Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγο του πρώην υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και όπως σημειώνεται: 

«Ιδιοκτήτης της MINDWORK ήταν η Σταυρούλα Νικολοπούλου (Λίνα) […] Η Λίνα ήταν σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα […] Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Η MINDWORK πραγματοποίησε πληρωμές σε φαρμακευτικές εταιρίες για την Novartis ενώ χρησιμοποιήθηκε και για παροχή συμβουλών, έρευνα αγοράς και άλλες υπηρεσίες. 

Για παράδειγμα μία εκδρομή οργανώθηκε σε ελληνικά νησιά για δημοσιογράφους. Υπήρχαν φωτογραφίες που λήφθηκαν κατά το ταξίδι και κύριος ομιλητής ήταν ο διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος. Το ταξίδι περιελάμβανε αυξημένη τιμολόγηση ποσών μέσω της MINDWORK. Το αληθές ποσό του ξενοδοχείου και των γευμάτων ήταν το μισό από την αξία τιμολόγησης. Η MINDWORK ήταν οργανωτής και αποζημιώθηκε για τη συμμετοχή στο συνέδριο. Το ποσό των 4.000 ευρώ ήταν χαμηλό σε σχέση με τα ποσά προηγούμενων ετών».  

image

image