Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται ένα ακόμη πολιτικό πρόσωπο, πλην του Γιώργου Καρτατζαφέρη, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», συνδέεται με γαλλογερμανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, από το οποίο φαίνεται ότι έλαβε μίζα.

Ads

Ήδη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δικαστικές πηγές βρίσκονται ενώπιον συνολικά οκτώ δικογραφιών, όπου σε μερικές από αυτές τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι κοινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το όνομα του επιχειρηματία, Σ. Κομνόπουλου, ο οποίος είχε καταγγελθεί από τον Αντώνη Κάντα ως ο άνθρωπος που του είχε δώσει μίζα 400.000 ευρώ για την προμήθεια των πυραύλων Exocet. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται ότι το ίδιο πρόσωπο είχε τοποθετήσει στην off-shore Catalina, συμφερόντων του Γιώργου Καρατζαφέρη, ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φαίνεται πως βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, μετά και της πληροφορίες που απέστειλε στις ελληνικές δικαστικές αρχές η νήσος Gernsey, αναφορικά με το έμβασμα που έφτασε στην Catalina.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», όταν οι έρευνες της Αρχής προχώρησαν και η Εισαγγελία Διαφθοράς εισήλθε δυναμικά στο παιχνίδι, ζητώντας τον Μάρτιο του 2014 επίσημα δικαστική συνδρομή για να επιβεβαιώσει τα επιβαρυντικά στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως αποκαλύπτεται πλέον από έγγραφα, προέβη στις εξής κινήσεις:

Ads

1. Κλείνει την υπεράκτια εταιρεία Catalina και μεταφέρει τον λογαριασμό της σε άλλη τράπεζα.

2. Αλλάζει την επωνυμία της υπεράκτιας εταιρείας του σε Sunshine Delight Ltd και αλλάζει -και πάλι- τράπεζα αλλά και φορολογικό παράδεισο.

3. «Φεύγει» από την τράπεζα Julius Baer και πηγαίνει στην τράπεζα RBS, στα νησιά Gernsey.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρξε και ακόμα μία κίνηση του προέδρου του ΛΑΟΣ που κίνησε την υποψία των δικαστικών αρχών. Συγκεκριμένα, έκλεισε και την Sunshine Delight, αμέσως μετά ιδρύει άλλο νομικό πρόσωπο (trust) και μεταφέρει τον λογαριασμό του από τα νησιά Gernsey στα νησιά Jersey. Ο ίδιος, μάλιστα, βγαίνει εντελώς «από το κάδρο» και τοποθετεί την αδελφή του και τον γιο του ως δικαιούχους του trust, που φέρει την επωνυμία «Τhe Feriska Trust».

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Εν τω μεταξύ, δικαστές και εισαγγελείς προσπαθούν να λύσουν το δύσκολο παζλ με τις διαδρομές του μαύρου χρήματος. Κι αυτό γιατί η χρονική συγκυρία που μπήκαν τα χρήματα στην Catalina από την offshore Premium Properties συμφερόντων των επιχειρηματιών Κομνόπουλου και Τσάτσου εγείρει πληθώρα ερωτημάτων. Για παράδειγμα η σύμβαση των Σούπερ Πούμα υπεγράφη το 2000, αλλά τα χρήματα φαίνεται ότι μπήκαν στην offshore του Γιώργου Καρατζαφέρη το Νοέμβριο του 2007.

Σε αυτό το σημείο, βεβαίως, υπάρχουν και διαφωνίες, αφού νομικοί θεωρούν πως το 1,5 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη πληρωμή, γιατί χρονικά υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης και τη μεταφορά του συγκεκριμένου εμβάσματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι ανακριτές θα συνεχίσουν να «ξεσκονίζουν» λογαριασμούς πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η άκρη του νήματος. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις έρευνες γύρω από τις συμβάσεις των Exocet και Σούπερ Πούμα, πληροφορίες θέλουν τις δικαστικές αρχές να προχωρούν με γοργά βήματα λόγω των κοινών προσώπων και βρίσκονται ήδη στο στάδιο να θέσουν αιτήματα δικαστικών συνδρομών σε Ελβετία και Κύπρο αντίστοιχα.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η ελληνική δικαιοσύνη αναμένεται να κλητεύσει 13 άτομα από τη Γερμανία, προκειμένου να δώσουν αναλυτικές εξηγήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα της εταιρείας Rheimental.