Το ζήτημα της άρσης της κατάσχεσης εσόδων που προήλθαν από εγκληματικές δραστηριότητες προκειμένου το «μαύρο» χρήμα να οδηγείται στις τράπεζες για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέδειξε κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Οικονομικών, που εξετάζει το νέο πτωχευτικό Κώδικα, η Έφη Αχτσιόγλου.

Ads

«Ένας ποινικός που έχει έσοδα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα μπορεί να ξεχρεώνει τους πιστωτές από το χρήμα που προέκυψε από το ξέπλυμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένο πως το κράτος αίρει την κατάσχεση που κάνει στον ελεγχόμενο για ξέπλυμα με σκοπό να ικανοποιηθούν οι τράπεζες. «Πρόκειται για εξωφρενικές ρυθμίσεις που δεν έχουν κανένα όριο» σχολίασε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι εκτός από τις τράπεζες, οι υπόλοιποι φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν κατά την ακρόαση των φορέων δεν εξέφρασαν απλώς διαφωνία, αλλά την αγωνία τους για το τι θα επέλθει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Κανείς δεν είδε την δεύτερη ευκαιρία» παρατήρησε και συμπλήρωσε πως οι διαφωνίες των εκπροσώπων των τραπεζών που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών «ήταν διαδικαστικές».

Ads

Τόνισε ότι μέσω του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου θα πτωχεύουν τα νοικοκυριά με τους ίδιους όρους που πτωχεύουν και οι επιχειρήσεις, επικρίνοντας την κυβέρνηση για το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα λεγόμενά της- ενδιαφέρεται μόνο για την τάχιστη ρευστοποίηση των περιουσιών.