Ο ηγέτης της Αριστεράς Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου σήμερα πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ads

Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στην εξουσία.

image

Ως και 300.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, με τελετές χορογραφημένες ως το τελευταίο χιλιοστό, άλλες πιο χαλαρές, με γιορτές και συναυλίες στη βραζιλιάνικη πρωτεύουσα με τη φουτουριστική αρχιτεκτονική.

Η νέα προεδρία του Λούλα είναι απίθανο να θυμίζει τις δύο προηγούμενες θητείες του, καθώς έρχεται μετά την πιο «οριακή» προεδρική κούρσα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στη Βραζιλία, παρόλο που 77χρονος σύναψε τη μεγαλύτερη πολιτική συμμαχία στην ιστορία της Βραζιλίας  με εννέα κόμματα να προσχωρούν στο συνασπισμό του με τίτλο «Πάμε μαζί για τη Βραζιλία»: Πράσινοι, αριστεροί, μέλη του εργατικού κόμματος, κεντρώοι ακόμα και αρκετά στελέχη της συντηρητικής δεξιάς, όπως ο πρώην κυβερνήτης του Σάο Πάολο και πρώην αντίπαλος του Λούλα στις προεδρικές εκλογές, Τζεράλντο Αλκμίν, που δέχθηκε να κατέβει μαζί του ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία. Του πρωτοφανούς αυτού συνασπισμού προηγήθηκε η καταδίκη του Λούλα το 2018 ως «εγκεφάλου» σε σκάνδαλο διαφθοράς, ωστόσο τον Μάρτιο του 2021 το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση της φυλάκισής του ακυρώνοντας κάθε κατηγορία σε βάρος του.

Ads

image

image

image
Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εν μέσω φόβων ότι οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο μπορεί να προσπαθήσουν να τη διαταράξουν.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο δεν παρέστη στην τελετή, αφού αναχώρησε για τη Φλόριδα την Παρασκευή αποφεύγοντας να παραδώσει στον αντίπαλό του, τη νίκη του οποίου δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε από τυχόν άμεσους νομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη θητεία του.

Οι υποστηρικτές του διαμαρτύρονταν εδώ και δύο μήνες για την κλοπή των εκλογών, πατώντας στο παράδειγμα των αμερικανικών εκλογών και των οπαδών του Τραμπ και ζητούσαν στρατιωτικό πραξικόπημα για να αποτραπεί ο Λούλα από την επιστροφή στην εξουσία σε ένα κλίμα βανδαλισμού και βίας.