Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα είναι και επίσημα υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στη Νορβηγία.

Ads

Οι υποψηφιότητες είναι πάνω από 300. Οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είναι υποψηφίοι για το Νόμπελ Ειρήνης καθώς κατάφεραν να τερματίσουν με τη Συμφωνία των Πρεσπών μια διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας. Η πρόταση της υποψηφιότητας διατυπώθηκε επίσημα από την Τυνήσια Νομπελίστρια Ουιντέντ Μπουχαμάουι, με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου και του πρύτανη του ιδιωτικού Πανεπιστημίου των Σκοπίων, FON, Νάνο Ρούζιν. Ακολούθως η πρόταση υποστηρίχτηκε από πλήθος προσωπικοτήτων και επίσημα από τις ευρωομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας για την πρωτοβουλία και το πώς αυτή ξεκίνησε ανέφερε: «Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον περασμένο Ιούνιο, επικοινώνησε μαζί μου ο Νάνο Ρουζίν. Είναι Σλαβομακεδόνας και παλιός φίλος, τον είχα γνωρίσει όταν κάλυπτα το πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Είχαμε προσπαθήσει, τα χρόνια της εθνικιστικής τρέλας στα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του 90, να προτείνουμε μια ειρηνική διέξοδο και μάλιστα είχαμε διοργανώσει μια διεθνή συνάντηση στους Δελφούς, με σημαντικές προσωπικότητες από τη Γιουγκοσλαβία, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Καλλιεργημένος άνθρωπος και φιλέλληνας, ο Νάνο τασσόταν πάντα υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την Ελλάδα. Το 2009 ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, με κεντρική πλατφόρμα την αποδοχή, από την πλευρά τους, μιας σύνθετης ονομασίας. Το τι άκουσε, δεν περιγράφεται φυσικά. Τον αποκαλούσαν “προδότη” – τα γνωστά. Ο Ρουζίν, που είναι τώρα πρύτανης σε ένα Πανεπιστήμιο στα Σκόπια, μου είπε ότι η Ουιντέντ Μπουσαμαουί, η Τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 2015 και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιό του, θεωρούσε τη συμφωνία πολύ σημαντική και ήθελε να προτείνει τους δύο πρωθυπουργούς για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019. Έτσι βρεθήκαμε τον Δεκέμβριο στα Σκόπια, όπου σε μια ειδική τελετή στο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της. Μίλησα κι εγώ και την υποστήριξα. Στη συνέχεια, δώσαμε συνεντεύξεις, πήγαμε μαζί στον Ζόραν Ζάεφ για να του ανακοινώσει την πρότασή της και ταξιδέψαμε στην Αθήνα, για να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό». 

Ads

Διαβάστε επίσης: