Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του 10ου συνεδρίου του κόμματος, ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έπειτα από τρία χρόνια στην προεδρία του κόμματος.

Ads

«Αποφάσισα να ζητήσω από το συνέδριο της πρόωρη λήξη της θητείας μου από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε, προαναγγέλλοντας την άμεση εκλογή νέου προέδρου από την κομματική βάση, την επόμενη Κυριακή 14 Ιουνίου. Εύχομαι η απόφασή μου να λειτουργήσει ως κίνητρο ενεργοποίησης και ανανέωσης, τόνισε. «Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς. Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων για την μεγάλη τιμή και την μεγάλη εμπιστοσύνη», είπε ο Ευ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους συνέδρους.

Κατά την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διευκολύνει την κυβέρνηση να διαφύγει της ευθύνης της, ενώ κάλεσε και πάλι τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό «για τα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και την παραπλάνηση».

Όπως είπε το πρόβλημα της χώρας «δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση και για την εξωτερική της πολιτική λέγοντας πως «για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση κατέφυγε στα πεδία της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, στα οποία η χώρα έχει τη μικρότερη επιρροή». «Βρίσκετε σε αυτό καμία λογική;» διερωτήθηκε, ενώ κατηγόρησε και για ανευθυνότητα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πανο Καμμένο σχετικά με τη μεταφορά βάσης στην Κάρπαθο ή την πρότασή του για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ.

Ads

Το απόγευμα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι υποψήφιοι πρόεδροι. Μεταξύ αυτών είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς. Ρόλο κλειδί για τις εξελίξεις αναμένεται να έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τον οποίο στελέχη του κόμματος ζητούν να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τις προθέσεις του.

Ζωντανά το συνέδριο