Νέα μετακλητή… ατασθαλία χρεώνεται στον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής για σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις, ατασθαλίες και κακοδιαχείριση. 

Ads

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστή, η απευθείας ανάθεση έργων ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας, όχι από την αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών του υπουργείου αλλά από μετακλητό υπάλληλο που τοποθέτησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης στη θέση του προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου εκχωρώντας του μαζί και το δικαίωμα. 

Η ανάθεση έγινε μάλιστα πριν καν ολοκληρωθεί ο διορισμός του! Πρόκειται για τον Αριστείδη Ματιάτο, πρώην γραμματέα της ΔΑΚΕ Μηχανικών και πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά. Σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα και η συνέχεια των αναθέσεων σε μετακλητούς… φίλους. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στις 19 Μαΐου, ο Αριστείδης Ματιάτος ανέθεσε στον Απόστολο Ζέρμα τα καθήκοντα του επιβλέποντος μηχανικού του έργου.

Ο κ. Ζέρμας είναι επίσης μετακλητός υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας και δεξί χέρι του υπουργού. Ήταν υπεύθυνος τομεάρχης οργανωτικού της ΝΔ για τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Χίου, την εκλογική περιφέρεια του Νότη Μηταράκη. Επίσης, τον Ιανουάριο 2019 ανέλαβε ιδιαίτερος του βουλευτικού γραφείου του στην Αθήνα ενόψει των εκλογών. Κράτησε τη θέση αυτή μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και διορίστηκε στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου.

Ads

Στα έργα στη Μαλακάσα είναι πλέον επιφορτισμένος με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των εργασιών και της τήρησης των όρων σύμβασης, τη διαχείριση αιτημάτων και απαιτήσεων του αναδόχου, την προώθηση προς έγκριση συμπληρωματικών μελετών, την παρακολούθηση τήρησης ημερολογίων και φύλλων ελέγχων, τον έλεγχο και την προώθηση πιστοποιήσεων προς πληρωμή. Δηλαδή ο μετακλητός στενός συνεργάτης του υπουργού επιβλέπει εκ μέρους του Δημοσίου την υλοποίηση του έργου που ανέθεσε με απευθείας ανάθεση άλλος μετακλητός συνεργάτης του υπουργού.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο προχώρησε σε δύο απευθείας αναθέσεις καθαριότητας στην ίδια εταιρεία, μία από τη γενική γραμματεία Υποδοχής ύψους 12.648 ευρώ για το κτίριο της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και άλλη μία από τη γενική γραμματεία Μετανάστευσης ύψους 9.746 ευρώ για τα κτίρια της Αρχής Προσφυγών και το τμήμα εξυπηρέτησης πολιτών της διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής στον Πειραιά. Και για την εταιρεία αυτήν, όμως, φαίνεται να προκύπτει ότι τα μέλη της ανήκουν σε οικογένεια γνωστή για τις πολύ στενές σχέσεις της με το κόμμα της ΝΔ.