Τελικά, ο ανασχηματισμός είχε έκπληξη: Ο υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Τσίπρα και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης είναι πλέον υπουργός πολιτικής προστασίας, αναλαμβάνοντας ένα νέο χαρτοφυλάκιο, εξαιρετικά κρίσιμο σε μια συγκυρία στην οποία οι μεγάλες φυσικές καταστροφές θα είναι συνεχώς μπροστά μας.

Ads

Η είδηση αιφνιδίασε όλο το πολιτικό σύστημα και βέβαια την Κουμουνδούρου, όπου όχι μόνο δεν είχαν υποψιαστεί τίποτα, αλλά ο Ευ. Αποστολάκης παρέμενε κοντά στον Αλ. Τσίπρα κατά τη μετεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αποστολάκης ενημέρωσε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την προέδρο του ΚΙΝΑΛ λίγες ώρες πριν την αποδοχή της πρότασης του Κ. Μητσοτάκη ότι “θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια” αλλά, ασφαλώς, δεν ζήτησε έγκριση της απόφασής του.

Εκπληξη είναι και η αποπομπή (όχι μετακίνηση) του υπουργού προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον οποίο χρεώθηκε η ευθύνη για την αποτυχημένη διαχείριση των πυρκαγιών του Αυγούστου, ενώ, αντίθετα, ο Ν. Χαρδαλιάς τιμήθηκε αναλαμβάνοντας υφυπουργός Αμυνας. Ηταν γνωστό ότι η προσωπική σχέση του Ν. Χαρδαλιά με τον Κ. Μητσοτάκη ήταν θερμή και αυτό αποδείχτηκε με τον πλέον σαφή τρόπο. Για τον Μ. Χρυσοχοίδη, η έξοδός του από την κυβέρνηση σημαίνει ότι δύσκολα θα διεκδικήσει έδρα στον δυτικό τομέα της Β Αθήνας όπως σχεδίαζε και επομένως το πολιτικό του μέλλον φαίνεται να τελειώνει. Το γεγονός ότι εκπρόσωποι του ακραίου κέντρου (όπως ο Απ. Δοξιάδης) είχαν πιεστικά ζητήσει την παραμονή του αλλά η απαίτησή τους αγνοήθηκε είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.

Η επιστροφή του Τ. Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το υπουργείο προστασίας του πολίτη, δείχνει ότι η συμμόρφωση που έδειξε στις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εσωτερικών έπιασε τόπο, ενώ ο άλλοτε γραμματέας της ΚΝΕ και δημοσκόπος που στάθηκε δίπλα στον Κ. Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να γίνει πρόεδρος της ΝΔ παραμένει πολύτιμος για τον πρωθυπουργό.

Ads

Με την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζεται εμπράκτως αποτυχία και στη διαχείριση της πανδημίας. Κικίλιας-Κοντοζαμάνης φεύγουν από τη θερμή περιοχή της δημόσιας υγείας και αναλαμβάνει ένα πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ, ο δικηγόρος αστυνομικών που αυθαιρετούν Θ. Πλεύρης, έχοντας όμως κοντά του την ήπια Μ. Γκάγκα από το “Σωτηρία” που κάνει πιο φιλικό το πρόσωπο του υπουργείου Υγείας στους υγειονομικούς.

Ο δημοφιλέστατος Β. Κικίλιας διασώζεται στο “φαντεζί” υπουργείο Τουρισμού, ενώ δυο βουλευτές από την Αχαία και την Ευβοια, ο σαμαρικός Α. Κατσανιώτης και ο Σ. Κεδίκογλου θα δουν το φως της εξουσίας.

Κατά τα άλλα, μεγάλες αλλαγές δεν έγιναν: Οι “σταρ” (Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Ν. Δένδιας, Ν. Κεραμέως κοκ) έμειναν αμετακίνητοι και επομένως ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε μεγάλα ρίσκα. Ακόμη και ο Κ. Τσιάρας έμεινε υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ η Λ. Μενδώνη αποδείχτηκε πράγματι εφτάψυχη.