Κανονικά δεν γίνεται. Αλλά έγινε. Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής  Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Νίκο Παπαουλάκη που είναι σύμβουλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παραβρίσκεται σε συναντήσεις της «γαλάζιας» παράταξης με εκπροσώπους ιδιωτικών ραδιοσταθμών της Αττικής και της περιφέρειας.

Η αποκάλυψη που επιβεβαιώνεται από την τομεάρχη ψηφιακής πολιτικής της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει απαράδεκτο και ασυμβίβαστο το γεγονός, να κάνει λόγο για θεσμικό ατόπημα και να ασκεί κριτική στην «αντίληψη της Πειραιώς για τις Ανεξάρτητες Αρχές». Σφοδρή αντίδραση και από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη που ενημέρωσε τον Νίκο Παππά και προανήγγειλε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις. 

Την ίδια ώρα η τομεάρχης της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, υπερασπίζεται τον Νίκο Παπαουλάκη  δηλώνοντας ότι για την ίδια δεν προκύπτει θέμα ασυμβίβαστου κι ενώ κύκλοι της ίδια της Ανεξάρτητης Αρχής μιλούν για αντιδεοντολογική συμπεριφορά του αντιπροέδρου. 

Ο Νίκος Παπαουλάκης

Σπίρτζης: Θα ζητήσουμε εξηγήσεις 

Εξωθεσμική χαρακτήρισε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης την παρουσία του αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Νίκου Παπαουλάκη σε συνάντηση στελεχών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων η αρμόδια Τομεάρχης Άννα Ασημακοπούλου, με εκπροσώπους ιδιωτικών ραδιοσταθμών της Αττικής και της περιφέρειας. Το περιστατικό έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Έθνος». 

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΝEWS 247, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι «τα στελέχη της ΝΔ δεν κρατούν πια ούτε τα προσχήματα όπως έκαναν και με την Taxibeat και άλλες περιπτώσει. Τα στελέχη της ΝΔ αυτά κάνουν και μας κατηγορούν κι από πάνω» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι μίλησε με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος θα ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Παπαουλάκη.

Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η πρώτη γκρίζα ζώνη ήταν με τον χάρτη των τηλεοπτικών σταθμών, όπου κανείς δεν γνώριζε τι γινόταν και που είχε σχέση ο κ. Παπαουλάκης. Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαουλάκης - στη δεύτερη γκρίζα ζώνη - ήταν υπεύθυνος για τον διαγωνισμό όπου η DIGEA, με μετόχους τα επτά κανάλια ήταν η μόνη που πήρε μέρος στον διαγωνισμό για το ψηφιακό φάσμα.

Όπως είπε ο υπουργός ο κ. Παπαουλάκης είχε συμμετοχή και στην τρίτη γκρίζα ζώνη που είναι η μηδανική επιτήρηση της DIGEA, ενώ είναι υπεύθυνος και για το μαύρο στην ΕΡΤ. Ο κ. Σπίρτζης πρόσθεσε: «Αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ για τις Ανεξάρτητες Αρχές, να είναι τα μέλη τους και μέλη της ΝΔ και των τομέων ώστε να ελέγχουν κανάλια, ραδιόφωνα, τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας».

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεν πέρασε από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην περίπτωση της DIGEA, όπως περνάω εγώ , είπε, ως υπουργός και ο κάθε δήμαρχος. «Ο κ. Παπαουλάκης είναι ο ίδιος που πήγε στον Υμηττό για να ελέγξει τις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών σταθμών» είπε ο κ. Σπίρτζης τονίζοντας  ότι «εκεί μπορεί να συνάντησε και κανέναν εξωγήινο».

Δεν βλέπει «ασυμβίβαστο» η Ασημακοπούλου

«Για μένα δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου. Ο κ. Παπαουλάκης, μπορεί να είναι σύμβουλος της ΝΔ για θέματα ψηφιακής πολιτικής», υποστήριξε η Άννα Ασημακοπούλου μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7.

Η κ. Ασημακοπούλου απέφυγε να απαντήσει για την προσφυγή των καναλαρχών στο ΣτΕ για την απόφαση του ΕΣΡ που αποφάσισε να υπάρχουν επτά τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας με την τιμή εκκίνησης να είναι 35 εκατ. Ευρώ. Όπως είπε, έχουμε δημοκρατία, ο καθένας μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη εάν νομίζει ότι θίγεται. Ας περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου είπε χαρακτηριστικά.

«Έχω μείνει στήλη άλατος με τις δηλώσεις της κ. Ασημακοπούλου. Όταν εμείς μιλούσαμε για τον τρόπο λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών δεχόμασταν επιθέσεις, αλλά σήμερα, η κ. Ασημακοπούλου μας δικαιώνει πλήρως» απάντησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

«Άναυδοι» δηλώνουν στο ΨΗΠΤΕ 

Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε, πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δηλώνουν «άναυδες» με το γεγονός ότι ένα στέλεχος ανεξάρτητης Αρχής παραβρίσκεται σε συνάντηση κομματικών στελεχών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο και ασυμβίβαστο με τον ρόλο της ανεξάρτητης Αρχής το θέμα. 

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, δηλώνουν ότι δεν εμπλέκονται επ’ ουδενί σε γεγονότα και καταστάσεις των ανεξάρτητων Αρχών εκφράζοντας παράλληλα εμπιστοσύνη προς τον θεσμικό ρόλο που αυτές επιτελούν.