«Πόλεμο» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ, προς τέρψη του Μαξίμου, άνοιξε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ads

Το φυτίλι άναψε, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να καταγγείλει τις προοδευτικές δυνάμεις διότι «πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Χαριλάου Τρικούπη σήκωσε το γάντι, για να καταγγείλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. «για προσωπικό κατήφορο, ανάλογα με τον εκλογικό του κατήφορο».

Η επιθετική γραμμή που υιοθετεί, πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έναντι των όμορων πολιτικών χώρων, αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ.  
 
Οι υποστηρικτές αυτής της τακτικής θεωρούν ότι, κατά αυτό τον τρόπο, θα συσπειρωθούν κομμάτια του εκλογικού ακροατηρίου που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το 2019 και προχθές διακτινίστηκαν σε άλλα κόμματα.

Ads

Εντός της παράταξης, δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την τακτική. Στελέχη του κόμματος σημειώνουν στο Tvxs, ότι η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ψήγμα αυτοκριτικής για την εκλογική πανωλεθρία.  
 
Θεωρούν, μάλιστα, «παιδαριώδες» να εγκαλούνται τα άλλα κόμματα, επειδή πήραν αποστάσεις από το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Άλλωστε, «το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είναι φυσιολογικό να προτάσσουν την περιχαράκωση ή την αύξηση της εκλογικής βάσης τους, απαντώντας αρνητικά σε αυτό το προσκλητήριο» τονίζουν χαρακτηριστικά.  
 
Οι προβληματισμοί  
 
Επιπλέον, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. εκτιμούν ότι η πόλωση στο προοδευτικό φάσμα, θα ευνοήσει το ΠΑΣΟΚ που εποφθαλμιά τους πασοκογενείς ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., εξάλλου οριοθετεί το στόχο του, ενόψει της 25ης Ιουνίου, στην διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.  
 
Κομματικές πηγές, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, άφηναν να διαρρεύσει ότι ο στόχος πλέον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό».

Πολιτευτές του κόμματος, χτυπούν το καμπανάκι για τον κίνδυνο της αλλαγής συσχετισμών στον προοδευτικό πόλο αν ο ΣΥΡΙΖΑ – παρά τη χρονική πίεση – δεν ανασκουμπωθεί.  
    
Βαρύ κλίμα  
 
Στους κόλπους της Κουμουνδούρου, δεν έχει απορροφηθεί το σοκ που προκάλεσε η διαφορά των είκοσι μονάδων υπέρ της Ν.Δ.

Το κλίμα στην χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ήταν, όπως αναμενόταν, ασήκωτο. Τα μέλη του οργάνου, σύμφωνα με τις διαρροές, εμφανίζονται αποφασισμένα να μείνουν μακριά από την εσωστρέφεια, ενόψει της νέας εκλογικής μάχης.

Η έκβαση των εσωκομματικών συνεδριάσεων είναι καθοριστικής σημασίας – για πολιτικούς και ψυχολογικούς λόγους – στον δρόμο για την κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Οι προβολείς, προσώρας, στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το μήνυμα του Γιώργου Τσίπρα – «μας έφτυσαν, δεν βρέχει. Το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε» – αποτελεί το πιο ισχυρό σημείο (αυτό) κριτικής.

Ανάλογες απόψεις κομίζουν και άλλοι αξιωματούχοι, αλλά επιφυλάσσονται αν τοποθετηθούν στα όργανα. Ζήτημα ηγεσίας, ουδείς θέτει. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη, αν ολοκληρωθεί το σκηνικό κατάρρευσης σε 33 ημέρες «ενδέχεται όλα να συζητηθούν».